12/06/2012

El rescat de la banca s'estavella contra la tempesta de l'euro

2 min

D'ençà que va esclatar la crisi grega la Unió Europea ha anat encadenant operacions de rescat (Portugal, Irlanda) que a mitjà termini s'han demostrat clarament insuficients perquè no han resolt els problemes de fons. En el cas del rescat de la banca espanyola els mercats no han donat ni un dia de treva. Ahir la borsa va caure un 0,54% i la prima de risc es va enfilar fins als 520 punts. La raó que explica aquesta falta de resultats és la incertesa existent al voltant de l'euro a l'espera del resultat de les eleccions gregues de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Les autoritats europees ja estan preveient els pitjors escenaris, com ara la sortida de Grècia de l'euro i la possibilitat d'establir un corralito per evitar l'enfonsament del sistema bancari hel·lè. Només la menció d'aquesta possibilitat ja denota la gravetat de la situació per a l'euro, una tempesta perfecta que pot convertir en perfectament inútil el rescat bancari espanyol.

Tot i que el focus es dirigeix ara cap a Grècia, Brussel·les va donar ahir un toc d'atenció al govern espanyol, després que durant el cap de setmana tant Luis de Guindos com Mariano Rajoy s'han negat a pronunciar la paraula rescat i s'han dedicat a treure pit per les "favorables condicions" en què arribaran els fins a 100.000 milions consignats. Les autoritats comunitàries van confirmar que Espanya estarà sota la vigilància de la troica (Comissió Europea, BCE i FMI), com la resta de països intervinguts. Un torpede a la línia de flotació del triomfalisme amb què l'executiu espanyol ha venut el rescat.

Per acabar-ho d'adobar, avui publiquem que el número dos del ministeri d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, va treballar per a una firma vinculada a la consultora Oliver Wyman, una de les dues que ha d'auditar els comptes dels bancs espanyols. És una informació que s'hauria d'aclarir perquè no hi hagi cap ombra de dubte sobre la independència d'una auditoria que és cabdal per a la credibilitat de l'economia espanyola.

stats