14/03/2012

La retallada extra li tocava aquest cop a L'administració central

2 min

Europa ha permès finalment que Espanya superi l'objectiu de dèficit fixat per al 2012 (4,4%) perquè entén que una economia en forta recessió faria encara més difícil a Mariano Rajoy quadrar els comptes. Però la tolerància europea no arriba al nivell que, de forma unilateral, havia decidit el govern espanyol (5,8%). El nou límit autoritzat se situa en un 5,3% del PIB i suposa una retallada extra d'entre 5.000 i 7.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Després d'una nova dissonància entre el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ahir va quedar clar que serà l'administració central la que assumirà l'esforç extra. No podia ser d'una altra manera, després que, quan Rajoy va tirar pel dret i va autorelaxar el dèficit d'enguany, l'oxigen amb prou feines va arribar a les autonomies: els va permetre únicament passar-se dues dècimes del sostre de l'1,3% que tenien previst.

El fet que el PP controli gairebé del tot el mapa polític explica que totes les comunitats dins del règim comú tret d'Andalusia acatessin un repartiment injust de l'esforç, que les penalitzava. Catalunya el va criticar, perquè l'obligava a assumir una càrrega feixuga i impopular, però, igual que Canàries, va evitar fer un nou desaire al PP i es va abstenir.

La qüestió és ara on s'aplicarà la tisora per suprimir un dèficit de 35.000 milions. Una pujada de l'IVA sembla descartable avui, però no pas el 2013, quan l'Estat haurà de fer baixar forçosament el dèficit fins al 3%. Montoro no va ser clar, però va avançar que, igual com s'ha fet amb el primer pla d'ajust de 15.000 milions, es combinaran retallades amb pujades d'impostos. El ministre va prometre tocar els instruments fiscals de manera "ponderada, equilibrada i socialment justa".

A més de jugar amb el tabac o l'alcohol, és una oportunitat d'or de fer un gest i pensar a gravar les grans fortunes, iniciativa que, de fet, fa uns mesos el president Artur Mas es va comprometre a impulsar.

stats