Publicitat
Publicitat

LA LLAMBREGADA

'La roja' és el Barça d'Espanya? (i viceversa)

Sovint acusen el Barça d'intentar representar un país que és molt més que un club de futbol. No els falta raó. Però potser a l'anàlisi hi faltaria una segona part: tal vegada hi ha una part de país que necessita el Barça per ser. De la mateixa manera que un cert espanyolisme existent a Catalunya és del Reial Madrid per ser. Desconec si això és bo o no, però és.

Aquests dies vivim una desbordada exaltació nacionalista espanyola a través del futbol. Però no ens enganyem, no és una malaltia exclusiva del país on diu que mana Rajoy. Tots els països/estats/cultures han usat l'esport, tota mena d'esport, com a manera de cohesionar els pobles i donar-los un sentit de pertinença. Quan Rafa Nadal guanya un torneig, la gent comença a cridar "Espanya, Espanya" encara que el tenis li provoqui arcadetes. I, de fet, la majoria no són seguidors de Nadal, ni com a tenista ni com a esportista, sinó que Nadal és l'excusa que usen per sentir-se part de la massa i el rival batut és l'enemic conjunt al qual han derrotat entre tots. Passa igual amb Alonso. I només cal veure les portades dels diaris nacionalistes espanyols l'endemà d'una victòria. I és el mateix que passa a les portades dels diaris italians, britànics, alemanys i de la Xina Popular. Qui guanya no guanya per ell sinó per la pàtria. Per això sona l'himne i hissen la bandera.

¿Que no hauria de ser així, em diu ara vostè? ¿Que no haurien de barrejar esport i política? Potser no. Però és que ho fa tothom. I davant d'aquesta realitat, què? Nosaltres què, anem de purs i renunciem a fer-ho? Quan tothom fa nacionalisme amb l'esport, ¿nosaltres hem d'anar amb un lliri a la maneta? Doncs miri, no. ¿Que hauríem de deixar el Barça en pau? Possiblement. Però és que, com que no tenim possibilitat de competir igual que els estats, hem d'agafar-nos al que podem. Digui'n Barça, digui'n Aleix Espargaró, Ricky Rubio o Mireia Belmonte.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT