02/07/2018

Encara no n’hi ha prou?

3 min

SociòlegSi després de la infàmia judicial del 20-S que va tancar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó... Si després de la infàmia policial del primer d’octubre dels de l’"¡A por ellos!"... Si després de la infàmia política del cop autonòmic del 27-O que clausurava un Parlament i un Govern democràtics i que va tancar set honorables ciutadans a la presó i n’ha enviat set més a l’exili... Si, reculant una mica més, amb la sentència 31/2010 del Tribunal Constitucional que trencava el pacte del 1978... Si sabent com funcionen les clavegueres d’Interior, la corrupció sistèmica, el sagnant espoli fiscal i la grollera invasió competencial emparada pel model autonòmic... I si ara encara hi afegim la investigació per suposats delictes d’odi a mestres mentre surten de la presó violadors en manada i violents d’extrema dreta condemnats; si hi sumeu els jutges condescendents amb els lladres de coll blanc i els que s’acarnissen contra els CDR... Si després de tot aquest panorama polític encara hi ha qui troba que cal no tenir pressa, i aturar-se, i refer-se, i eixamplar, i competir entre nosaltres per veure qui ha fet més mèrits i té més víctimes, i renunciar a prendre decisions sobiranes davant la unilateralitat de l’adversari... I si, sobretot, creu que cal esperar que arribi la setmana dels tres dijous en què l’estat espanyol pactarà un referèndum d’autodeterminació, és que hem d’acabar donant la raó a Manuel de Pedrolo sobre l’ànima d’esclau d’alguns dels nostres companys de viatge.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’excepcionalitat política és tan gran que si alguna cosa sorprèn és la sang freda amb què la majoria de catalans suporten la brutalitat d’un Estat que ha demostrat ben a les clares les seves profundes esquerdes democràtiques i l’ànim de revenja. Tot l’escenari polític descrit abans, en una societat empobrida i realment fracturada, hauria fet esclatar una cruenta revolta popular. Però resulta que Catalunya és una societat amb una prosperitat i benestar potser precaris, però indiscutibles. I és una societat –amb les excepcions que es vulgui– prou ben estructurada i equilibrada per resistir totes aquestes amenaces i agressions amb una cultura radicalment pacífica i democràtica. Som un país amb una resistència i una paciència de Job. I sabrem trobar una nova oportunitat per emancipar-nos, amb els mínims riscos possibles, ni que ara sembli un capteniment ingenu.

Ara bé, en aquestes circumstàncies, el que trobo intel·lectualment irritant és que es passin més comptes a l’independentisme per la seva impotència que no a l’Estat per la seva barbàrie; que es destaqui més la inexpertesa i les dubitacions dels líders sobiranistes que han hagut de prendre decisions d’urgència que no el valor, l’enteresa i el sacrifici amb què n’han assumit les conseqüències. ¿Us sembla just retreure als partits, a Òmnium i l’ANC, bestialment decapitats i amenaçats, que visquin un temps de desconcert i encara acusar-los de no saber-ho reconèixer? ¿Cal que l’independentisme, per tal de redimir-se davant de tota la tertuliada que observa amb ull crític i mà impol·luta, es vesteixi amb roba de sac, es posi cendres al cap i passegi descalç per la plaça pública?

El lector atent ja deu haver endevinat que aquestes ratlles estan escrites sota l’impacte del documental de Mediapro '20-S'. I si la indignació per la tergiversació posterior que n’ha fet l’estat espanyol és tremenda, la resposta ciutadana d’aquell dia, ràpida, massiva, serena, resistent i digna tant a la seu d’Economia com de la CUP, em reafirma en la profunda confiança que aquest país no tan sols mereix emancipar-se sinó que ho sabrà fer més aviat del que molts imaginen.

stats