La cursa del nacionalisme espanyol

Pedro Sánchez s'ha apuntat a la cursa que corren els partits del 155

Sento la diputada Teresa Cunillera a Catalunya Ràdio exigint dignitat al president Torra, i penso que deu ser feixuc ser socialista i preocupar-se per la dignitat dels altres, després de l'última aportació de Pedro Sánchez al debat polític. El secretari general del PSOE reclama reformar el Codi Penal per redefinir el delicte de rebel·lió (un delicte caduc, per cert), de tal manera que hi pugui entrar qualsevol actuació contrària a l'ordre constitucional, encara que no s'hi produeixi violència. I quines actuacions són contràries a l'ordre constitucional? Ah, doncs les que diguin Pedro Sánchez i el PSOE, sempre amb el permís del PP i de Cs. Tot allò que sigui desagradable al nacionalisme espanyol, en definitiva. Si l'ocurrència prosperés, voldria dir que es convertiria en delicte de rebel·lió (penat amb trenta anys de presó) literalment qualsevol manifestació que molestés el govern d'Espanya i els seus aliats. Les manifestacions catalanes, evidentment, però també qualssevol altres, es fessin on es fessin i reclamessin el que reclamessin. N'hi hauria prou que un jutge independent, com els que abunden a la política espanyola, les catalogués com a contràries a l'ordre constitucional i ja tindríem servit el drama.

¿Socialistes demanant una reforma regressiva i repressiva del Codi Penal, fins al punt d'anar contra els drets fonamentals a la manifestació i la lliure expressió? Exactament això. Abans de ser defenestrat (pel seu propi partit), Pedro Sánchez no servia per a res, però d'ençà que ha tornat a la primera línia política (contra el seu propi partit) és pitjor, perquè s'ha apuntat a la cursa que corren els partits del 155 per veure qui és més nacionalista. Ja fa anys que el PSOE va decidir córrer a rebuf del PP com a partit de dretes, però ara també competeix amb Cs (les enquestes manen) per donar la rèplica més ultranacionalista a l'ultranacionalisme del PP. Però en aquest aspecte, per molt que s'hi esforcin socialistes d'aquesta època com José Luis Ábalos, els del partit taronja els passen la mà per la cara. En efecte, si Pedro Sánchez va sortir dimarts de la seva entrevista amb M. Rajoy proposant empresonar polítics, Albert Rivera ho va fer ahir gairebé traient escuma per la boca. El xàfec de fanatisme i de violència verbal i psicològica, de ressons guerracivilistes, que va deixar anar davant de la premsa va ser antològic. Segons ell, Quim Torra és tan perillós com Pol Pot, i el 155 no tan sols s'ha de perllongar indefinidament sinó que s'ha d'endurir, molt particularment contra TV3 i Catalunya Ràdio, però també contra tot independentista que aleni a la faç de Catalunya. En les seves paraules, “no és hora d'anar amb contemplacions”.

A tot això, em sembla recordar que hi havia un partit que es deia Podem, que un dia es va plantejar ocupar l'espai de l'esquerra espanyola i que alguna cosa hi deu tenir a dir. Però no, que estan molt ocupats deplorant els tuits de Quim Torra i lamentant com de malament ho han fet tot els líders catalans empresonats i exiliats.

Més continguts de