10/10/2017

Trencar el sostre de la gàbia

2 min

La via eslovena. Catalunya s’ha erigit en subjecte polític davant del món i comença a conquerir reconeixement. El president de la Generalitat ha buscat carregar de legitimitat un mandat de la ciutadania que queda assumit i immediatament suspès, a la recerca dels suports necessaris per fer-lo efectiu. ¿Necessitava més legitimitat que la que ja tenia, aquest mandat? Als ulls de la comunitat internacional sí, i això és el que va aconseguir ahir el president amb el seu gest de distensió. Desescalar, en diuen ara.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

No va ser un discurs vibrant ni lluït, però va ser intel·ligent i valent. No s’hi valen les primeres reaccions, cal rumiar-lo i pair-lo. Ens hem d’acostumar a recordar que ja no parlem només entre nosaltres ni ens adrecem tan sols a la paret sorda i cega de l’estat espanyol, sinó que ara parlem també al món i amb el món, perquè el món ens escolta. Erigir-se en subjecte polític vol dir això, per començar. Tota la primera part del discurs, en què es resumia com s’ha arribat a la situació actual des de la Transició fins aquí, amb especial èmfasi en els últims dotze anys amb la proposta i la trituració de l’Estatut, era feixuga per als que ens sabem la història, però necessària per situar l’opinió internacional en el context i les raons del conflicte. El missatge conciliador cap a la ciutadania espanyola, en castellà, era també necessari per deixar clar que el nacionalisme agressiu i supremacista, a l’inrevés del que va sostenir Arrimadas en una intervenció pobra i etnicista, és el nacionalisme espanyolista. I la suspensió de la declaració, després d’haver assumit el mandat del poble expressat en referèndum l’1-O, és una manera difícilment objectable d’obtenir reconeixement internacional.

De vegades només saps que l’encertes quan veus que l’adversari s’equivoca. En els moments immediatament posteriors a l’al·locució de Puigdemont, el govern espanyol es quedava sol en considerar-lo com la declaració unilateral que justifiqués l’aplicació del 155, la suspensió de l’autonomia i el desplegament de l’exèrcit, mentre se succeïen les reaccions positives arreu d’Europa envers l’actitud i el missatge del Govern. Si ara el govern d’Espanya continua escalant després que el govern català hagi desescalat, perd absolutament tota raó, fins i tot la d’estat. L’única resposta que li val a Espanya ara és acceptar el guant de negociació que se li ha llançat, i això equival a reconèixer Catalunya, tornem-ho a dir, com a interlocutor, i per tant com a igual i com a subjecte polític. Ara sí que Rajoy està acorralat. Per això el de Puigdemont ha estat un moviment intel·ligent. I valent perquè ha trencat el sostre de la gàbia estatal i situa el conflicte al nivell que li correspon: internacional i, molt concretament, europeu.

És el moment de renovar la cadena de confiança que Puigdemont va demanar en el debat de la qüestió d’ídem, i que la CUP i tots els que es varen sentir desil·lusionats ahir entenguin que ara més que mai és el moment de la màxima unitat. Hem saltat la paret que ens aïllava del món, i avui som molt més a prop que ahir de la plena llibertat.

stats