ILLES TECNOLÒGIQUES
Opinió 14/11/2015

Com serà la teva feina d'aquí a deu anys?

2 min

Tant si ets el propietari d’un negoci, un directiu o un treballador, si no canvia res a la teva empresa, on creus que estarà a mitjan termini? Seran persones o màquines que faran la feina? Són preguntes incòmodes, el futur sempre ens inquieta, però en els pròxims anys l’abaratiment de la capacitat computacional pot revolucionar la teva professió.

Els darrers anys, diversos estudis han calculat la possibilitat que una determinada professió es pugui substituir per ordinadors o robots i són molts els llocs de feina que canviaran substancialment en el futur pròxim. Un dels estudis arribava a preveure que quasi el 50% dels treballs actuals als EUA desapareixerien en els propers 20 anys.

El cotxe autònom ja és una realitat, com ho són els sistemes de gestió de magatzems robotitzats, les línies de producció mecanitzades... però el gran canvi són les tasques que abans crèiem reservades a les persones, com per exemple la d'intèrprets o traductors en temps real totalment automàtics amb taxes d'encert superiors al 90% i millorant; teleoperadors semiautònoms o auxiliars legals que fan la recerca d'informació per a un cas. Els treballs que tenguin tasques molt repetitives, en les quals no sigui necessari negociar o trobar solucions originals, tenen moltes possibilitats de poder ser substituïts per intel·ligència artificial o màquines.

Potser heu sentit parlar de 'big data', que podríem traduir per 'dades massives'. És precisament l'anàlisi de la ingent quantitat de dades de les quals es disposa la que permetrà que les màquines puguin entendre patrons i prendre decisions; cada cerca que feim dins una web, cada dubte que demanam per correu electrònic, cada compra online... permetran que màquines aprenguin i siguin capaces de realitzar tasques que avui creiem reservades a persones.

És una oportunitat per a la societat, no exempta de riscs. Tot això passarà en els 25 anys vinents, serà gradual i ens hi hem d'anar preparant, formant-nos en les tasques que no són automatitzables i mirant d'introduir eines tecnològiques en les que sí que ho són.

http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf

stats