07/09/2012

La solució del BCE no és definitiva, però era imprescindible

2 min

El Banc Central Europeu (BCE) ha optat finalment per arremangar-se i actuar per aturar els atacs dels mercats contra el deute de països com Espanya i Itàlia, que, més enllà dels seus problemes de sobreendeutament i falta de competitivitat, són víctimes de l'especulació i de la por que envolta el futur de l'eurozona. En anunciar un programa de compres il·limitades de bons d'un a tres anys al mercat secundari -és a dir, que no finançarà directament sinó indirectament els estats- desafia les reticències d'Alemanya i del Bundesbank. Angela Merkel va dir que respecta la "independència" del BCE, però el banc alemany va criticar la mesura, encara que garanteixi evitar inflació.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Draghi va prometre que faria tot el que fos necessari per salvar la zona euro, davant un risc de ruptura real. De moment, almenys ha aconseguit calmar els mercats i animar les borses. Però, més enllà dels volubles mercats, la notícia el que fa és posar la pilota a la teulada del govern espanyol, en exigir als països ajudats que demanin, abans de qualsevol ajut, un rescat als seus socis europeus "sota estrictes condicions". El que fa Draghi és alleujar temporalment la pressió sobre el cost del deute espanyol, mentre que Mariano Rajoy guanya temps per negociar aquestes condicions amb els seus socis de la UE (l'esperança inconfessada de Rajoy és que la pressió s'alleugi tant que no calgui rescat). Ahir va tornar a respondre a la gallega sobre què farà. Semblaria lògic que no mogués peça abans de saber si el Constitucional alemany valida la participació alemanya als fons de rescat de la UE.

Entre les "estrictes condicions" per complir hi ha seguir pel camí d'unes reformes que Rajoy va descriure com a part del "nostre senyal d'identitat" i que la cancellera Merkel va lloar a Madrid fins i tot més enllà del necessari, fent veure que Berlín, inquiet amb el risc de recessió a què la crisi dels seus clients arrossega Alemanya, no imposa res. Va insistir, però, que cal "fer deures".

stats