PAREU MÀQUINES

I els telèfons van cremar quan algú va parlar de reconciliació

Em sembla eloqüent que un titular on aparegui la idea de reconciliar-ho tot faci que cremin els telèfons del poder

'El País' entrevistava el flamant president del Senat, Manuel Cruz, i van escollir una frase per al titular que va fer tremolar (per uns minuts) Espanya: “Una sentència absolutòria dels líders del Procés ho reconciliaria tot”. Automàticament, Albert Rivera -el primer a apuntar-se a qualsevol bombardeig- incendiava les xarxes suggerint que el PSOE pressionava els jutges. Ho diu qui, ja abans de sentència, exigeix que es proscriguin els (possibles) indults. Casado, mitja hora després, l’imitava.

Aparentment, es va fer una mala transcripció de l’entrevista. Segons el vídeo aportat pel mateix diari, Cruz va dir: “Hi hauria un escenari que podria reconsiderar això, i és que la sentència fos absolutòria. Bé, és una possibilitat, jo no entraré en això”. A partir d’aquí, el diari va canviar el titular a “L’enemic de l’independentisme és el federalisme”, molt més còmode per a l’entrevistador i, sobretot, per a l’entrevistat. He de dir, però, que el vídeo apareix tallat just abans de la declaració. De manera que no queda clar què és exactament “això” que una sentència absolutòria podria “fer reconsiderar”. En el cos de text de l’entrevista, la frase dels trons respon a la pregunta “¿Creu que la situació a Catalunya no canviarà fins que acabi el judici i hi hagi sentència?” Si el diari volia aclarir qualsevol ombra de dubte, hauria d’haver deixat l’entrevista completa, per veure si anteriorment esmenta el verb reconciliar o si bé aquest això, d’antecedent poc clar, queda més ben definit.

Sigui com sigui, em sembla eloqüent que un titular on aparegui la idea de reconciliar-ho tot faci que cremin els telèfons del poder. Demostra la voluntat evident, mediàtica i política, de mantenir el conflicte català viu. La campanya que hem viscut, o patit, aquests dies ho referma.

Més continguts de