04/03/2012

Jo a la teva edat ja treballava

1 min

El suplement Emprenem d'avui s'interroga sobre el model industrial de Catalunya, es pregunta de què ens imaginem que viurem el 2050 i què podem fer per arribar-hi. Un tema urgent a plantejar en plena transformació de l'economia. En paral·lel, i a l'entrevista que faig a Joan Font, fundador de Bon Preu, parlem d'un dels models existents d'emprenedoria catalana, el de fills que estiren el fil de l'ofici familiar i hi afegeixen visió empresarial. És el seu cas, el salt de la parada de bacallà i arengades voltant pels mercats d'Osona als 152 supermercats de Bon Preu, o el cas de Casa Tarradellas en l'alimentació, o el de molts cavistes o empresaris dels perfums. També ho és el talent gastronòmic del Celler de Can Roca, evolució del restaurant de carretera dels pares. El model té lògica, requereix la sort que una nova generació tingui esperit emprenedor i el sumi a l'exemple d'esforç, sacrifici i passió per l'ofici que han mamat a casa. Per entendre'ns, són els que han sentit més d'un cop, i han repetit anys més tard, allò de "jo a la teva edat ja treballava". Un model amb més passat que futur en famílies catalanes perquè no queden gaire oficis, perquè els petits negocis i botigues demanen moltes hores i sacrifici i ja no solen ser en mans de gent d'aquí i perquè la majoria de joves no treballen els estius o caps de setmana ni quan arriben a l'edat legal, que ara és als setze anys.

stats