13/06/2012

La transparència amb tot el que envolta la banca sempre és millor

2 min

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, té raó quan diu que la transparència a què se sotmetrà el sistema financer espanyol no té comparació a Europa: ha estat sotmès a l'escrutini dels seus auditors, del Banc d'Espanya, dels tests d'estrès europeus i del Fons Monetari Internacional (FMI).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però, malgrat els enterraments de caixes, les fusions forçoses i els préstecs públics, tants exàmens no han servit per a l'objectiu essencial: netejar els balanços, reconèixer pèrdues lligades a crèdits que no es cobraran i, un cop ajustat el valor dels actius a la trista realitat, recapitalitzar-se amb ajuts. Sense que un banc equilibri el balanç difícilment donarà crèdit.

Després del cas Bankia, on de la viabilitat tranquil·la en solitari s'ha passat a requerir més de 23.400 milions públics, el Banc d'Espanya i el ministeri d'Economia han encarregat dues auditories independents a les firmes Oliver Wyman i Roland Berger. Aquesta feina es complementarà amb la tasca encarregada en una segona fase, al juliol, a Deloitte, PwC, Ernst&Young i KPMG. A més, la Comissió en farà una avaluació pròpia amb el BCE i l'FMI, a canvi del rescat europeu de 100.000 milions.

És difícil conèixer els budells del sector sense haver-hi transitat. I també és cert que les auditores de prestigi són un petit grup que copa el mercat. Però és que, a més, les mitges tintes en l'aplicació de la legislació sobre conflictes d'interessos són inquietants. Les hem vist en el cas del número dos de Luis de Guindos i president del comitè de direcció que coordinarà els treballs de Wyman i Roland Berger, Fernando Jiménez Latorre, que va treballar en una firma del mateix grup que Wyman. D'altres alts càrrecs del ministeri han treballat en aquestes consultores, però ni Economia ni el Banc d'Espanya volen revelar els integrants del comitè que presidirà Jiménez i és impossible esbrinar fins a quin punt s'aplicarà la llei o, en tot cas, prevaldrà l'ètica i la responsabilitat.

La falta de transparència no li fa cap favor al govern espanyol. I menys ara .

stats