23/05/2012

La vaga reflecteix el malestar que es Viu a l'ensenyament

2 min

La vaga contra les retallades en educació que ahir va deixar les aules buides i va omplir els carrers de manifestants és un reflex del malestar que es viu des de fa temps al sector de l'ensenyament. Més enllà del ball de xifres, no és pot obviar el descontentament de bona part de la comunitat escolar, preocupada tant per l'empitjorament de les condicions laborals -els docents- com per l'efecte que això pot tenir en la qualitat de l'educació -docents, pares i alumnes-. Els estudiants, sobretot els de secundària i d'universitat, van secundar l'aturada de forma massiva.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La d'ahir va ser una protesta tranquil·la, sense incidents, que tenia un caràcter més testimonial -de mostrar el rebuig a les mesures d'ajust- que de pressió per forçar un canvi en les polítiques de l'administració catalana i estatal. A hores d'ara, els docents ja saben que poca cosa poden fer contra unes retallades que els cauen per totes bandes. La majoria són conscients de la situació de crisi extrema i de la sequera de tresoreria, però alhora defensen la qualitat de la seva feina, perjudicada per l'augment del nombre d'alumnes per aula a partir del curs que ve o l'ampliació de l'horari, per estalviar noves contractacions. Els docents reclamen que, almenys, s'asseguri que això és una situació excepcional i que no s'està deixant de banda l'objectiu final: garantir l'educació pública i gratuïta per a tothom, millorar el nivell general i reduir el fracàs escolar. I, tot plegat, fent sostenible el sistema de cara al futur.

Aquest full de ruta no s'hauria de perdre de vista: s'ha d'evitar com sigui creuar la línia vermella, però tampoc es pot caure en una situació de desànim i mobilització contínua. La vaga d'ahir va ser un acte democràtic de demostració del malestar, però hem de mirar d'evitar entre tots caure en una espiral de protestes que paralitzi el sector i acabi perjudicant els alumnes més encara que les retallades. Pel seu futur, no ens ho podem permetre.

stats