13/10/2020

¿Ens veiem als jutjats?

2 min
Josep Maria Bartomeu, a la llotja del Palau Blaugrana

Durant la recollida de firmes del vot de censura es va parlar més aviat poquet de com quedaria l’escenari econòmic al Barça. La temporada 2019/20 es va tancar amb unes pèrdues de 97 milions i tot apunta que aquesta també serà en vermell. Així, la gran pregunta és: si Bartomeu marxa abans d’hora, qui es faria responsable del balanç 2020/21?

A la llei de l’esport s’hi llegeix que “els directius es responsabilitzaran mancomunadament dels resultats econòmics negatius que es generin durant el període de la seva gestió”. Es pot interpretar, per tant, que si algú entra a mitja temporada només s’haurà de fer càrrec dels mesos que ha sigut president. Però alguns experts creuen que on diu període vol dir temporada i, per tant, hauria d’assumir la totalitat del curs. En qualsevol cas, i en un club que basa la major part de la seva activitat econòmica en contractes de temporada (televisió, patrocinis, salaris...), com es delimita la responsabilitat de cadascú?

La candidatura de Víctor Font interpreta que la llei mana fer un tancament parcial. Seria com posar el comptador a zero el dia que assumís el càrrec. Així, ell només respondria de la part on ha estat manant. I, si no està d’acord amb el tancament econòmic proposat per la junta, pot interposar accions legals. En canvi, Toni Freixa faria servir una fórmula diferent: percentatges. En funció dels dies que fos president, li tocaria assumir una part del resultat econòmic. I si el total de pèrdues imputables a Bartomeu és prou elevat per iniciar l’acció de responsabilitat, la tiraria endavant.

El sobre d’Enric Reyna

Bartomeu no hi té res a dir? Si el curs acaba en vermell i el porten a judici, potser podria defensar que tenia un pla entre mans -rebaixa salarial, venda de futbolistes...- per equilibrar els comptes. Més o menys el que va fer Enric Reyna el 2003 quan va portar un sobre al notari amb el full de ruta que hauria seguit en cas de ser president fins al 30 de juny per evitar tancar amb negatiu.

A més, convé recordar que l’assemblea d’aquest any encara s’ha de celebrar i que els comptes 2019/20 són provisionals: estan pendents de ser ratificats. I que si el vot prospera, l’assemblea la farà la nova directiva. I potser reformularà els comptes.

Tothom vol que la responsabilitat sigui d’algú altre. Hi ha molts diners pel mig. I perilla la butxaca de molts. Terreny adobat perquè aquestes eleccions, siguin quan siguin i les guanyi qui les guanyi, acabin al jutjat.

stats