COMPTES PÚBLICS

L'oposició carrega contra Bauzá per no contenir el dèficit i el deute malgrat les retallades

Els darrers pressuposts de la legislatura s'aproven entre aquest dimarts i dimecres al Parlament amb el Govern admetent ja que enguany no complirà els objectius

 

 

Els grups de l'oposició, PSIB i MÉS, apunten que les darreres dades conegudes sobre l'objectiu de dèficit per a enguany i l'increment del deute públic durant aquesta legislatura posen en qüestió tota la política pressupostària i econòmica del Govern de José Ramón Bauzá i el discurs que ha mantingut sobre això durant el seu mandat. Tant els socialistes com els ecosobiranistes ja han avançat que carregaran sobre això el seu principal argument per al debat del projecte de pressuposts de la Comunitat per al 2015, els darrers comptes públics de l'Executiu de Bauzá que s'aprovaran de forma definitiva al Parlament entre aquest dimarts i dimecres.

L'oposició, a pocs mesos ja de les eleccions, vol assenyalar que Bauzá ha estat incapaç de contenir el dèficit i el deute després d'haver-ne fet d'això la principal bandera de la seva gestió i malgrat les retallades aplicades a l'administració i el discurs de recuperació econòmica. El PP, per contra, sosté que en tot cas les desviacions pressupostàries que hi pot haver enguany són "just per unes dècimes", que el Govern ha demostrat la seva capacitat per "controlar" la despesa i que l'augment del deute respon a la conversió en deute bancari de factures amb proveïdors que s'havien deixat sense pagar. Els populars asseguren que tot i que els comptes per a l'any que ve són més expansius, amb un increment de més del 4%, el creixement econòmic previst permetrà quadrar els comptes i tornar a complir amb el dèficit.

En qualsevol cas el debat sobre els pressuposts per a l'any que ve arriba marcat per l'assumpció per part del Govern que enguany Balears incomplirà l'objectiu de dèficit fixat en l'1%, —"serà complicat", va dir divendres la portaveu Núria Riera— les tensions pressupostàries que han fet que l'Executiu hagi hagut de recórrer a crèdits extraordinaris per tapar despeses corrents a Educació i Sanitat, i les darreres dates del Banc d'Espanya que mostren que el deute públic de les Illes ha augmentat aquesta legislatura 2.714 milions d'euros, fins a situar-se en els 7.597.

Crítiques i esmenes

"Els pressuposts que ens presenten per a l'any que ve tornen a ser una gran mentida", ha afirmat la portaveu del PSIB, Francina Armengol, "perquè tornen a no cobrir tota la despesa, com veiem que passa ara amb els desfasaments a Educació i Sanitat, perquè s'incomplirà el dèficit que el mateix Govern havia acceptat i perquè al mateix temps el deute públic s'ha disparat des dels 4.500 milions fins als 7.600". La socialista ha advertit que el Govern augmenta la despesa prevista per al 2015 mentre que l'objectiu de dèficit es reduirà encara fins al 0,7%, per la qual cosa ha instat al president Bauzá a explicar "on pensa fer noves retallades". Si el Govern defensa que això serà possible gràcies a la reactivació econòmica, Armengol ha reptat l'Executiu a eliminar ja les retallades en matèria social, com ara els copagaments sanitaris i la reducció de professionals en Salut i Educació.

"Aquests pressuposts i les xifres de dèficit i deute tiren abaix tot el discurs econòmic que han mantingut el PP i Bauzá", ha dit en la mateixa línia el portaveu de MÉS, Biel Barceló. Ha criticat que "es tracti dels mateixos que deien que no es pot gastar més del que es té" i que el president del Govern hagi estat incapaç de negociar amb Madrid una millora del finançament autonòmic que resolgui "una injecció mínima d'entre 700 i 800 milions que Balears hauria de rebre de més cada any". Barceló ha considerat que mentre no s'aconsegueixi això serà no es podrà contenir el dèficit ni l'augment del deute i, per contra, allò que fa l'Executiu de Bauzá és incloure mesures "electoralistes" en els pressuposts per al 2015.

Per al debat dels pressuposts al Parlament el grup socialista ha presentat un total de 380 esmenes, dirigides la majoria d'elles a augmentar partides per a Salut, Serveis Socials i Educació, mentre que el grup de MÉS n'ha presentades 158. Però el PP no acceptarà cap esmena significativa, perquè la seva portaveu, Mabel Cabrer, ja ha criticat després que les propostes de l'oposició no fan més que "tallar i aferrar" d'altres presentades en anys anteriors. La popular ha defensat els darrers pressuposts del Govern Bauzá perquè assegura que es mantenen en " el camí de la consolidació fiscal, la contenció de la despesa i el compliment del dèficit".

Dijous, un altre ple

Després del debat dels pressuposts, dijous, el ple del Parlament celebrarà una altra sessió abans de les vacances de Nadal per a l'aprovació definitiva de la Llei de finances —sobre la qual hi ha hagut acords entre els grups per introduir alguns canvis—, les esmenes presentades a la reforma de la Llei electoral amb la qual el PP pretendria reduir el nombre de diputats —i que l'oposició ja ha anunciat que rebutjarà i són necessaris dos terços de la Cambra per treure-la endavant— i la convalidació del decret llei de mesures turístiques aprovat pel Govern, polèmic perquè inclou qüestions com la legalització de l'hospital de Son Espases i modificacions a la Llei turística aprovada aquesta legislatura. L'oposició ja ha anunciat el seu rebuig a aquest decret.