PALMA
Portada 18/11/2014

Càrrecs polítics i sindicalistes, fora dels tribunals d'oposicions per a funcionaris

Cort aprova una normativa per als procediments de selecció de personal que eviti manipulacions com les de la Policia Local

Lluís Planas
2 min
La seu de Sant Ferran va ser escorcollada quan es destapà el cas el setembre de 2013. A. SEPÚLVEDA

PalmaTots els vocals i suplents dels tribunals de proves de selecció de personal funcionari i interí de l'Ajuntament de Palma seran triats per sorteig entre els funcionaris de carrera, sempre que compleixin els requisits, i en quedaran exclosos expressament aquells que siguin càrrecs polítics o ho hagin estat en els quatre anys anteriors, com també els representants sindicals o aquells que es dediquin a preparar aspirants a alguna plaça pública. Una vegada triats els membres del tribunal, aquests votaran qui ha de ser el secretari, que s'encarregarà de la custòdia de tres models de prova d'examen diferent. El dia de la prova se sortejarà el model que examinarà els aspirants.

Aquestes són les principals mesures que recull la normativa aprovada per l'equip de govern de Cort per regular els procediments dels tribunals de selecció del seu personal funcionari, i que pretén impedir així manipulacions com les succeïdes durant aquest mandat a la Policia Local, destapades per la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció i per les quals van ser imputats el director general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo, i l'intendent en cap nomenat pel batle Mateu Isern, Antoni Vera.

Ambdós acabaren deixant els seus càrrecs, tot i que altres comandaments policials implicats encara continuen al seu lloc. Vera s'ha reincorporat ara a la seva anterior plaça a la Policia Local, mentre que Enrique Calvo es manté com a membre de la junta territorial del PP de Palma i president de la junta de districte del Pont.

El cas que investiga el Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma ha fet que l'equip de govern es comprometés a establir aquesta nova normativa per evitar casos com aquests, després que les investigacions revelassin irregularitats en la selecció dels membres dels tribunals i en la custòdia de les proves d'examen, que havien estat filtrades a agents afins per part de la cúpula policial. Els investigadors requeriren als regidors de Seguretat Ciutadana i Funció Pública, Guillermo Navarro i Irene San Gil, respectivament, que explicassin el procediment que s'havia seguit.

"Normativa històrica"

Després de la junta de govern, el portaveu, Julio Martínez, ha remarcat que aquest acord era un compromís personal de l'equip de Mateu Isern després del cas destapat a la Policia Local i que es tracta d'una "normativa històrica, ja que l'Ajuntament de Palma mai no havia disposat d'una normativa de transparència relacionada amb la constitució i funcionament dels tribunals de selecció de personal funcionari i interí".

Martínez ha assegurat que d'aquesta manera es pot acabar amb la pràctica de la "col·locació" de personal afí segons el color polític del govern municipal i ha justificat el retard en l'aprovació d'aquesta normativa "davant la necessitat de cercar el màxim consens amb els representants dels treballadors i que finalment hem aconseguit". La proposta es durà ara a l'aprovació del ple de Cort i el portaveu de l'equip de govern del PP ha dit que espera el suport per part dels grups de l'oposició.

stats