PARTICIPACIÓ CIUTADANA
Balears 10/03/2015

Orgull Llonguet rebutja la seva politització per "repensar de bell nou" les festes

El col·lectiu només reclama que es facilitin els tràmits per fer actes i que un consell ciutadà debati un model per a Sant Sebastià "fet per i per a la gent"

Lluís Planas
2 min
Les celebracions alternatives, com les d'Orgull Llonguet, han esdevingut un èxit de participació per Sant Sebastià. ISAAC BUJ

PalmaEl col·lectiu Orgull Llonguet, creat amb l'objectiu d'impulsar festes alternatives i populars a Palma, rebutja la seva politització per part de les administracions i els partits, només reclama que es facilitin els tràmits per a l'organització d'actes i festes, eliminant traves burocràtiques i logístiques, i proposa que sigui un consell ciutadà, "en el qual estiguin representats els principals agents socials que fan feina per Ciutat, sense ingerències de partits o institucions", qui debati un model per a les festes de Sant Sebastià "fet per i per a la gent". Consideren que l'actual s'ha de "repensar de bell nou" perquè "la fórmula que s’ha duit a terme fins ara és caduca".

Després que les iniciatives extraoficials impulsades tant per Orgull Llonguet com per la Confraria de Sant Sebastià hagin esdevingut un èxit de participació en les darreres edicions de les festes de Sant Sebastià, coincidint amb la minva d'assistència als tradicionals concerts oficials, des del mateix equip de govern del PP a l'Ajuntament de Palma i d'altres formacions a l'oposició s'han apuntat aquests col·lectius com l'eina per introduir canvis en el programa oficial de les festes. Orgull Llonguet ha decidit expressar la seva posició, després de reunir-se en assemblea, "davant les peticions de reunions amb organismes institucionals, partits o altres col·lectius sobre el model de festa desitjat per aquest col·lectiu".

"Creim que Orgull Llonguet no som ningú com per decidir quina festa ha de tenir Palma", adverteixen, contestant a les peticions que "l'únic que esperam dels partits polítics o l'Ajuntament és que dirigeixin els esforços que els grups, col·lectius o associacions puguin organitzar actes trobant-se amb totes les facilitats en lloc de trobar-se amb totes les traves, ja siguin burocràtiques o logístiques". La interpretació municipal de la nova Llei d'activitats està posant entrebancs a l'organització de festes als carrers de Palma per l'exigència de requisits més costosos. Com a solució a això, des del col·lectiu proposen "la creació d’un registre únic al qual dirigir-se per tal de tramitar tots els permisos que es poguessin necessitar a l’hora de realitzar qualsevol acte en l'àmbit municipal".

Col·lectiu "autogestionat" i "independent"

Els membres d'Orgull Llonguet, impulsors també de campanyes per fomentar el consum del tradicional panet palmesà del qual agafen el nom o per evitar el tancament del bar Alaska de la plaça del Mercat, recorden que són "un col·lectiu autogestionat" i que per aquest motiu rebutgen qualsevol tipus de subvenció pública per organitzar les festes. "Aquesta manera és l'única que ens permet mantenir la independència respecte de les institucions", afirmen, "i focalitzar els nostres interessos i esforços en la gent que participa de les festes populars".

Pel que fa al model de les festes de Sant Sebastià, insisteixen que sigui un consell ciutadà qui s'encarregui de repensar-lo de bell nou, "com ja s’ha fet amb èxit a altres ciutats, perquè aquesta és la millor manera de tenir unes festes sentides". Així, acaben apuntant que, al seu entendre, és fonamental "incentivar la participació de la gent a tots els nivells i edats, com també organitzar unes festes allà on tothom trobi el seu espai i s’hi trobi a gust".

stats