PARTITS

Barceló diu que si Podem fos al Govern no hi hauria tantes tensions

MÉS i la formació de Jarabo no concorreran plegats a les generals

El vicepresident del Govern i líder de MÉS, Biel Barceló, ha advertit aquest dijous que si Podem hagués entrat a l'Executiu s'evitarien moltes de les situacions de tensió que s'han produït aquests tres mesos. El dirigent ecosobiranista ha reconegut el distanciament amb Podem que s'ha produït des de les eleccions i ha defensat que el seu partit no ha canviat, l'única diferència és que ells són al Govern i Podem no. Barceló ha posat els exemples de l'Ajuntament de Palma i del Consell de Mallorca, en què Podem forma part d'uns equips de govern cohesionats, i ha assenyalat que si hi ha tensions entre Podem i els socis del Pacte al Govern només és perquè la formació no forma part de l'Executiu i ha de marcar perfil. Fins i tot ha apuntat que ens haurem d'acostumar a veure com Podem i els seus socis voten per separat al Parlament.

“Està passant una cosa que estava cantada”, ha dit Barceló en una compareixença dels principals responsables de MÉS per valorar els primers cent dies de gestió. I ha confessat que ja li ho va comentar al secretari general de Podem, Alberto Jarabo: “No esteu interioritzant, no us esteu coresponsabilitzant, no esteu prenent les decisions amb nosaltres. Era normal que passàs això”, ha explicat que li va dir. El vicepresident s'ha mostrat comprensiu amb la situació i ha deixat clar que entén que Podem necessiti el seu espai i hagi de marcar perfil. “Ho hem de viure amb normalitat i naturalitat, igual que no sempre votem plegats al Parlament”, ha dit, tot i admetre que aquesta no és una situació “ideal”. Segons ell, la situació ideal seria que hi haguessin “coresponsabilitats” dins el Govern, però aquest no és el cas. Ha reivindicat que la situació actual és assumible sempre que hi hagi “lleialtat”o “coordinació”, però si es tracta de “criticar per criticar” no. “Tots hem d'exigir un poc d'empatia i coresponsabilitat”, ha insistit. En canvi, ha defensat que aquest Govern és diferent dels executius de pacte anteriors perquè “és un Govern de dos”, les decisions es prenen conjuntament i no hi ha una hegemonia del PSOE com en pactes passats.

L'allunyament entre MÉS i Podem és un dels factors que provocarà que les assemblees dels respectius partits decideixin dissabte, previsiblement, presentar-se per separat a les properes eleccions generals del 20 de desembre. Abans de consultar les assemblees, les direccions dels respectius partits ja donen per fet que no hi haurà entesa. El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, ja ho va deixar entreveure dimecres quan va advertir que Podem no cediria el cap de llista de la candidatura. Barceló també ha deixat clar aquest dijous que la seva formació no pensa cedir tampoc el cap de llista. A més, ha recalcat que la seva formació vol “enfortir el projecte de MÉS” i “no supeditar-lo a cap altra formació política”.

Barceló ha insistit que la seva agrupació vol que la campanya electoral, el missatge i l'estratègia “es decideixin aquí” i que MÉS tingui el cap de cartell com a força més votada en les anteriors eleccions. Només amb aquestes condicions sobre la taula, ja basta per veure que no hi ha possibilitat d'acord. Però el líder de MÉS encara ha afegit un altre element: una enquesta pròpia apunta a la consolidació dels resultats anteriors i els dóna possibilitats “reals” de tenir un diputat a Madrid. Tot i que MÉS té unes primàries convocades, tot apunta que el candidat al Congrés serà Toni Verger.

Més continguts de

El + vist

El + comentat