CRISI DEL PACTE
Balears 23/09/2015

El Pacte es divideix i duu els seus enfrontaments interns al Parlament

Podem vota amb el PP en contra del Govern i permet que la cambra demani el cessament de dos alts càrrecs socialistes per nepotisme

Q. Torres
3 min
Els portaveus de Podem, Camargo i Jarabo, amb la consellera de Salut al davant, abans de demanar el cessament del seu marit / ISAAC BUJ

PalmaEl Pacte s'ha dividit, per primera vegada en una qüestió de certa rellevància, en el ple del Parlament d'aquest dimarts. Podem, la formació que dóna suport al Govern sense fer-ne part, ha permès amb els seus vots favorables que la cambra aprovàs una iniciativa del PP en contra de l'actuació de l'Executiu que sustenta i que demana el cessament de dos alts càrrecs perquè els considera casos clars de nepotisme. Els càrrecs que el Parlament demana cessar són el director general de l'IB-Salut, Juli Fuster, que és el marit de la consellera de Salut, Patrícia Gómez, i l'assessor de la Conselleria de Treball, Pau Thomàs, que és el fill del vicepresident del Parlament i exconseller de Salut, Vicenç Thomàs. Ambdós nomenaments es feren fa mesos a proposta dels socialistes i, fins ara, Podem no havia demanat públicament el seu cessament.

Fins aquest dimarts, Podem només reclamava el cessament del gerent de l'organisme de cartografia del Govern, SITIBSA, Francisco Fernández Terrés, a qui considera vinculat amb interessos immobiliaris i amb suposats casos de corrupció durant la seva etapa com a responsable d'Urbanisme de Maó en el passat. Podem ha plantejat al PP incloure la petició de cessament de Fernández Terrés en la seva iniciativa, però els populars s'hi han negat. Malgrat això, Podem ha votat amb el PP i Ciutadans el punt que demanava el cessament de Fuster i Thomàs, fet que ha provocat que el Parlament l'aprovàs i que es visualitzàs clarament la divisió del Pacte.

Una divisió que s'intuïa en les intervencions que precediren la votació i en les quals s'han pogut sentir diversos retrets entre els socis del Pacte. Podem ha carregat de manera contundent contra el PP i l'ha arribat a comparar amb la “màfia calabresa”. El seu diputat Carlos Saura també ha insistit a dir que ells no votaven amb el PP, sinó per la “regeneració democràtica”. Però Saura també ha criticat els seus socis del PSIB per no canviar “de veritat”, ha insistit a demanar el cessament de Terrés per “decència”, l'ha definit com un “polític professional d'aquells que va omplir la costa de ciment”, i ha insinuat si els socialistes deuen favors o si l'han col·locat perquè sap coses que dirà si no té una bona paga.

MÉS ha qüestionat el nomenament de Fuster o de Thomàs per “estètica” i el de Fernández Terrés també, però ha advertit que no hi ha elements “objectius” per demanar la seva destitució. En canvi, MÉS per Menorca ha estat més punyent amb el soci i ha advertit que el PSIB, de vegades, sembla que no entén el missatge de regeneració democràtica que sortí de les urnes. Amb tot, les dues formacions han evitat demanar el cessament de ningú. Qui ha estat més contundent en la defensa de l'actuació del Govern ha estat el PSIB, partit de qui depenen tots els nomenaments qüestionats. La seva portaveu, Pilar Costa, ha criticat que Podem hagi “vilipendiat” Fernández Terrés sense aportar cap element objectiu que justifiqui la petició de cessament. I ha acabat mostrant “profunda tristesa perquè una formació d’esquerres que advoca per la regeneració ho acabi fent de la mà del partit més corrupte que ha tingut mai aquesta comunitat”.

A banda del polèmic punt, que el PP ha modificat a proposta de Podem, per exigir al Govern que no nomeni alts càrrecs o personal eventual que tingui amb els seus superiors jeràrquics qualsevol relació de parentesc fins a quart grau, també s'han aprovat tres punts més que comprometen el Govern amb vista al futur. Podem, en canvi, no ha fet costat al PP per denunciar el “nepotisme” del Govern ni per reprovar la consellera de Salut, dos punts que la cambra no ha aprovat.

stats