País Valencià 09/10/2012

Fabra fa una crida a la "unitat" d'Espanya en el seu discurs de la diada del 9 d'Octubre

El president valencià diu que "no és temps de tensar les cordes de la convivència política" i d'"aventures que desorienten el rumb consensuat" pels espanyols

Salvador Almenar
2 min

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha fet del seu discurs de la diada del 9 d'Octubre una crida a la unitat d'Espanya. Aquest any, el cap del govern valencià ha deixat de banda les tradicionals reivindicacions i ha destacat en les seves paraules la "lleialtat" del poble valencià vers Espanya. Amb el rerefons del debat sobre la independència obert a Catalunya, Fabra ha fet "una crida a la unitat i a l'abandonament d'aventures que desorienten el rumb consensuat entre tots els espanyols".

No han estat, però, les úniques paraules que ha fet servir per menysprear la política del govern d'Artur Mas. "No és el moment de plantejar processos constituents. No podem tirar per terra més de 30 anys viscuts en convivència pels espanyols", ha dit Fabra. Tanmateix, el president ha defensat el model d'estat actual al·legant que el sistema autonòmic "representa la diversitat territorial d'Espanya".

El final del discurs del cap del govern valencià ha servit per arrodonir la seva lloança a la unitat d'Espanya. "Com a president de la Generalitat Valenciana reafirmo la lleialtat de la Comunitat a Espanya i defenso la seva unitat i plena vigència de la Constitució", ha assegurat Fabra. A diferència d'altres anys, a la conclusió del parlament, i després de la interpretació de l'himne oficial valencià, també s'ha sentit l'himne espanyol.

Fabra no ha estat excessivament reivindicatiu en el seu discurs i ha confiat que el govern espanyol escoltarà les exigències dels seus companys valencians de partit. "És el moment d'exigir el que ens correspon, sense colors polítics ni ideològics. La Comunitat ha estat ferma en les seves reivindicacions durant els últims vuit anys. Continuarem mostrant la mateixa fermesa i, si cal, amb més força, ara que el govern d'Espanya està més disposat que mai a escoltar-nos", ha afegit el president valencià.

Abans de les paraules d'Alberto Fabra, s'han lliurat les distincions del 9 d'Octubre que guardonen personalitats de tots els àmbits socials i culturals de la societat valenciana. Aquest any, les altes distincions de la Generalitat Valenciana han premiat el treball del científic Agustín Escardino i de la Unitat Militar d'Emergències per la seva tasca en l'extinció dels incendis del País Valencià.

stats