País Valencià 29/11/2019

Ontinyent enderrocarà el barri afectat pel temporal del setembre per l'increment del risc de forts aiguats

L'Ajuntament adquirirà els 20 immobles situats vora el riu Clariano i hi construirà un parc inundable

Daniel Martín
3 min
El riu Clariano al seu pas per la localitat d'Ontinyent

València"Jo preferiria que rebaixaren el nivell del llit del riu, però l'Ajuntament ens diu que això no ho pot fer perquè és competència de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Així que, si no ens poden garantir la seguretat, el millor per a la nostra salut i tranquil·litat és vendre i anar-nos-en". És la decisió de María José Garrote, una veïna d'Ontinyent que té previst acceptar la proposta del consistori de la Vall d'Albaida, que ha decidit adquirir 20 immobles situats a pocs metres del riu Clariano per enderrocar-los i construir en seu lloc un parc inundable.

L'objectiu de l'Ajuntament és evitar que es repeteixin episodis tan perillosos com els que es van viure el 13 de setembre a la matinada, quan gairebé tots els veïns del petit i humil barri de la Cantereria van haver de ser rescatats d'unes cases completament inundades. Es tracta d'un fenomen extrem: a Ontinyent van caure fins a 297 l/m(2 )en 24 hores. L'anterior rècord eren els 216 l/m(2 )del 1982, però els experts pronostiquen que el canvi climàtic convertirà aquestes inundacions en un succés cada cop més habitual.

Malgrat el risc de la ubicació de la Cantereria –el barri és en zona inundable–, no es tracta d'un cas gaire excepcional. De fet, el 15% de les zones urbanitzades a Catalunya estan exposades a inundacions, com va demostrar a l'octubre el Francolí, que va multiplicar per mil el seu cabal a l'altura de la Conca del Barberà. Sí que és excepcional la solució que ha adoptat el consistori ontinyentí, que ha habilitat un partida de prop de 700.000 euros per adquirir 20 edificis, alguns de fins a tres plantes. Un pressupost al qual s'haurà de sumar la despesa de la reconversió de la zona en un parc i el reforç d'un talús que protegeix la ciutat de les avingudes del riu. En conjunt, l'actuació requerirà entre 1,5 i 2 milions d'euros que assumirà parcialment la conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. L'administració autonòmica està treballant en l'adaptació de les ajudes destinades a la rehabilitació dels edificis malmesos pel fort temporal de pluges, que preveuen un màxim de 15.000 euros per habitatge, al pla de l'Ajuntament de la Vall d'Albaida. Un canvi legislatiu que, tal com ha explicat a l'ARA el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica de la Generalitat Valenciana, Jaume Monfort, segur que no arribarà abans que acabi l'any.

Amb aquests diners, el consistori, que ja ha adquirit un edifici, té previst pagar entre 200 i 250 euros per metre quadrat. Una quantitat amb la qual esperen poder satisfer la majoria dels propietaris. Confien en la "comprensió" d'uns veïns a qui afirmen que només volen "ajudar". "Volem indemnitzar-los amb una quantitat justa. Volem arribar a acords i no tindrem pressa. Si finalment cal expropiar, ho farem, però no iniciarem la construcció del parc fins que no haguem resolt la situació de tots els veïns", han explicat a l'ARA fonts municipals que han reconegut que treballen amb l'horitzó de tancar totes les compres durant el 2020.

La paciència anunciada per l'administració municipal serà ben útil per convèncer propietaris com Ramon López, que, tot i veure amb bons ulls la venda de casa seva, on ara mateix resideix el seu fill, recorda que els habitatges són en una zona reconeguda com a urbanitzable pel Pla General d'Ordenació Urbana. "Si no arribem a un acord, no ens podran fer fora tan fàcilment", alerta. Més conciliadora es mostra l'esmentada María José Garrote, que, tot i admetre que amb els diners que rebrà només podrà comprar un pis, quan ara té una casa de tres plantes, defensa que el més important és la seguretat. "Jo el que vull és tranquil·litat", insisteix.

stats