País Valencià 08/06/2018

Anticorrupció demana que es processi Francisco Camps per malversació i prevaricació per l'organització de la Fórmula 1

La fiscalia acusa l'expresident de contractar "al marge de qualsevol procediment administratiu"

Europa Press / Efe/ Ara
2 min
L'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, a la seva arribada al jutjat

ValènciaLa Fiscalia Anticorrupció ha demanat que es processi únicament l'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, a la primera peça de l'anomenat cas Valmor, que investiga les presumptes irregularitats comeses en l'organització del Gran Premi de la Fórmula 1 de València entre els anys 2008 i 2012. L'excap del Consell està acusat dels presumptes delictes de prevaricació i malversació.

El ministeri públic ha sol·licitat l'arxivament de les causes als altres imputats, l'exconsellera d'Esports, Lola Johnson; l'expilot de motos Jorge Martínez 'Aspar'; la mà dreta de Camps en l'organització del gran premi d'automobilisme, Belén Reyero, i l'exresponsable de la Societat Projectes Temàtics, Nicolás Figueras.

Decisió personal i "al marge de qualsevol procediment administratiu"

Anticorrupció sosté que, després de diverses reunions entre Camps i Bernie Ecclestone, l'excap del Consell va decidir "de manera personal" que se celebrés a València l'esdeveniment, "pensant en el benefici electoral" que li generaria a les eleccions autonòmiques del 27 de maig del 2007.

Segons l'escrit de la fiscalia, resulta "indiciàriament acreditat" que Camps, "en l'exercici del seu càrrec com a president de la Generalitat Valenciana, va arribar a un acord verbal amb Bernie Ecclestone l'abril del 2006 per celebrar a València el Gran Premi de Fórmula 1 al marge de qualsevol procediment administratiu i sense tenir competència com a òrgan de contractació".

Valmor, una empresa pantalla

Anticorrupció considera que "a instàncies" de Camps "s'hauria creat una empresa privada perquè contractés" l'empresa d'Ecclestone "de manera simulada, ja que qui veritablement va executar els treballs i va pagar el cànon que aquest exigia per a la celebració de l'esdeveniment esportiu va ser la Generalitat Valenciana a través de dues societats públiques".

"D'aquesta manera, es van eludir els controls administratius que havien de fiscalitzar la despesa i el procés de contractació, cosa que va suposar que la Generalitat Valenciana no cobrés els 14 milions d'euros que va facturar a l'empresa privada Valmor Sport SL i que pagués un cànon anual de 26 milions de dòlars entre 2009 i 2012".

Tres peces

La causa Valmor està dividida en tres peces: la primera investiga la negociació prèvia per a la celebració del Gran Premi i la participació de Valmor –l'empresa creada per explotar la cursa per part de Bancaixa, l'empresari castellonenc i president del Vila-real CF, Fernando Roig, i Jorge Martínez 'Aspar'–; la segona analitza els contractes realitzats per Circuit del Motor, l'empresa pública encarregada de l'organització de la cursa, i determinats proveïdors que resultaven adjudicataris per ordre de Valmor; i la tercera està relacionada amb l'absorció de Valmor i els seus deutes per part de Circuit del Motor.

stats