Baldoví, de Compromís, i Sixto, d'Esquerra Unida, els dos diputats valencians que han dit 'sí' a la consulta

Els parlamentaris valencians del PP, del PSOE i d'UPyD han votat en contra del traspàs de competències per celebrar la consulta sobiranista

Dels 33 diputats valencians del Congrés, únicament dos han donat suport a la proposició del Parlament de Catalunya per delegar en la Generalitat la competència per celebrar la consulta sobiranista anunciada pel president Artur Mas per al pròxim 9 de novembre. La proposta, que ha estat rebutjada per 299 vots en contra, 47 a favor i una abstenció, ha comptat amb el 'sí' dels diputats Joan Baldoví, de Compromís, i de Ricardo Sixto, d'Esquerra Unida i membre del grup parlamentari de l'Esquerra Plural.

Baldoví, que ha intervingut durant el debat de la proposició a la Cambra baixa, ha retret al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que no vulguin escoltar la demanda d'una bona part del poble català, d'una banda, i que "tinguin por a la democràcia" perquè no deixin "que la gent digui el que vulgui", d'altra.

El diputat de la coalició nacionalista Compromís ha demanat a Rajoy durant la seva intervenció que es llevi "els taps" dels oïts i que dialogui, mentre que a Rubalcaba li ha recordat que el diàleg "no comença mai amb un no". Baldoví no s'ha estalviat cap retret cap a l'actitud poc democràtica dels dos grans partits espanyols i ha recordat als seus líders que mai han deixat opinar i decidir a la ciutadania en temes com, per exemple, la continuïtat de la monarquia.

"Tampoc ens han deixat decidir sobre el Concordat amb la Santa Seu" o la imposició d'un nou model de gestió sanitària, ha afegit, perquè PP i PSOE "pacten" totes les lleis per perpetuar-se. La democràcia, ha assenyalat el diputat valencià, es construeix "deixant anar llast" i per això ha demanat als dos partits que "no tinguin por al fet que la gent digui el que pensa".

Tot i les paraules del representant de Compromís, ni la majoria de partits ni tampoc els diputats valencians han decidit donar suport a la celebració de la consulta. A diferència de Ricardo Sixto i de Joan Baldoví, diputats valencians com el vicesecretari d'Estudis i Programes del PP, Esteban González Pons; el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig; o el polèmic parlamentari d'UPyD, Toni Cantó, han votat en contra de la comvocatòria del referèndum del 9 de novembre de 2014.

Més continguts de

El + vist

El + comentat