Un intern del CIE de València va denunciar que patia importants lesions fruit d'una agressió poc abans de suïcidar-se

El jove va enviar un escrit al director del centre abans de ser traslladat a una cel·la d'internament

La plataforma CIEs No de València ha denunciat que Marouane Abouobaida, el jove marroquí de 23 anys que, segons la comissió judicial, es va suïcidar el 15 de juliol passat a la cel·la d’aïllament del centre d'internament d'estrangers de Sapadors de València, va fer un escrit per al director del centre, Carlos Llorca, on, acompanyat d'un informe mèdic, informava que una agressió que havia patit li havia causat importants ferides, com un ull esquerre "pel qual no podia veure" i importants "maldecaps". Des de l'entitat han denunciat que, tot i la informació que Abouobaida va traslladar a la direcció, i que evidenciava "les precàries condicions físiques i psicològiques en les quals es trobava", la resposta del centre va ser tancar-lo en una cel·la d’aïllament "sense vigilància i sense prestar-li l’atenció que ell mateix reclamava".

Se suïcida un home internat al CIE de València

"Exigim que s'esclareixin les circumstàncies de la seva mort, perquè la versió policial [segons la qual el jove havia resultat ferit en una baralla entre dos grups i, per protegir-lo, hauria estat tancat] comença a ensorrar-se. A més, en que el cas que fos veritat ens trobaríem davant d'una negligència, perquè el protocol antisuïcidis no permet tancar ningú en una cel·la d'aïllament", defensa David Kevin García, portaveu de CIEs No València.

Des de l'entitat destaquen que el jove "estava angoixat i trist", com confirmarien els testimonis aportats pels seus familiars. Especialment, el de la seva tieta, Malika Abouobaida, que resideix a Madrid, que l'havia visitat al centre d'internament de Sapadors una setmana abans de la seva mort i que l'hauria trobat molt desanimat. "Ens va escriure a la seva mare, que viu a Rabat, i a mi perquè el traguérem d'allà perquè ho estava passant molt malament i no podria aguantar gaire més", explica Abouobaida.

Petició de compareixença del ministre Fernando Grande-Marlaska

La família ha sol·licitat, petició que fins ara ha estat denegada, veure els enregistraments de les càmeres de seguretat de Sapadors, perquè dubten de la versió de la Policia Nacional i la de la  comissió judicial, que, a l'espera de l'autòpsia, va determinar el suïcidi com a causa de la defunció. "La mort d’una persona sota tutela de l’Estat no pot quedar impune. Són urgents les compareixences del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i del delegat del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, perquè expliquin la causa de la mort del Marouane i quines mesures implementaran per millorar la seguretat, integritat física i psicològica de les persones internes", destaquen des de la plataforma, que també exigeix la destitució del director del CIE de Sapadors, Carlos Llorca, i l'aprovació de mesures de reparació per a la mare i les germanes del jove.

La familiar ha explicat que al Marroc el Marouane es dedicava, entre altres feines, a fer treballs de soldador, però que després d’acabar els estudis de batxillerat va decidir provar sort a Espanya per ajudar econòmicament la seva mare, que és viuda i "viu en una situació econòmica precària". La pastera on viatjava el jove va ser interceptada al mar i el van traslladar directament al CIE de Sapadors", explica Malika Abouobaida, que afirma que la mare del "Marouane està destrossada, no menja, no beu, no parla”.

Novena mort al CIE de Sapadors

La plataforma CIEs No de València ha denunciat que la mort del jove marroquí és ja la novena des del 2008, un fet que consideren una evidencia que es tracta de "presons encobertes per a immigrants" i que l’Estat és "incapaç de preservar la vida i integritat de les persones internes. "La seva existència forma part de l’entramat del racisme institucional dels governs europeus, han de tancar-se de forma urgent i permanent", afirmen.

  • Etiquetes

El + vist

El + comentat