País Valencià 05/06/2013

El president de l'Audiència de Castelló no jutjarà Carlos Fabra per la bona relació que mantenen tots dos

La secció primera de l'Audiència de Castelló ha acceptat la renúncia del magistrat Carlos Domínguez, que nega que mai hagi tingut "una amitat íntima" amb Fabra

Efe
2 min

CastellóEl president de l'Audiència Provincial de Castelló, Carlos Domínguez, ha renunciat a ser el magistrat que jutgi Carlos Fabra en considerar que la seva relació "afable, cordial i cortesa" podria fer dubtar els ciutadans de la imparcialitat i objectivitat del procés.

El magistrat de l'Audiència de Castelló va sol·licitar el passat 14 de maig a la secció primera, l'encarregada de jutjar el cas Naranjax en una data que encara no ha sigut fixada, abstenir-se i apartar-se del cas. Domínguez explicava en el seu escrit de renúncia que entre les garanties fonamentals en un judici es troba la del dret a un jutge imparcial.

Aquesta garantia, argumentava el magistrat, "no està únicament concebuda en favor de les parts processals, sinó fonamentalment en favor de l'interès públic", per la qual cosa han de tenir-se en compte els casos en els quals pogués haver-hi "sospita raonada de parcialitat".

Domínguez exposava que "no és el vessant objectiu" el que motiva la seva abstenció, ja que, en la seva condició de president de l'Audiència, no va tenir relació directa amb el cas en la seva fase d'instrucció, sinó que és el vessant "subjectiu" el que motiva la seva decisió.

Ha insistit que "mai ha tingut una amistat íntima" amb Carlos Fabra, i no ha estat mai al seu domicili ni l'expresident de la Diputació de Castelló al seu, encara que reconeix que durant els nou anys que han exercit les seves respectives responsabilitats –com a president de l'Audiència i com a president de la Diputació– han coincidit "en nombrosos actes oficials i socials".

Aquest tracte "freqüent", afegeix, va donar lloc a una "relació afable, cordial i cortesa. La visibilitat d'aquesta relació ha afavorit que hagi sigut exagerada per alguns mitjans de comunicació fins al punt que m'han atribuït una relació d'amistat notablement superior a l'existent".

Aquest fet va motivar, en opinió de Domínguez, que en el transcurs de la instrucció de la causa, i en concret en les resolucions que van resoldre la secció primera i la secció segona, que després van ser revocades pel Tribunal Suprem, "malgrat no haver format part de cap d'elles", se l'arribés a denominar pel "portaveu polític d'una formació política d'àmbit regional" com "el protector de Carlos Fabra".

Aquest fet "ha pogut crear el dubte que la meva presència en el tribunal d'enjudiciament podria interferir en la causa", ha explicat. Assegura que no existeix en el seu ànim "cap prevenció que pogués influir" en la seva imparcialitat, però "aquest tracte cordial efectivament existeix" i això podria fer que els ciutadans dubtessin de la seva "imparcialitat" si participés en el procés.

La secció primera ha acceptat l'abstenció de Carlos Domínguez en entendre que la relació que mantenen tots dos podria provocar que els ciutadans poguessin "dubtar que la seva participació en el judici oral no seria objectiva i imparcial".

stats