La catedral de València celebrarà aquest dilluns una missa en honor de Franco

Un particular ha sol·licitat l'eucaristia, que segons l'arquebisbat no pot ser anul·lada perquè el dret canònic no contempla el veto

Una bona part de la societat rememora el 18 de juliol i l' aixecament militar feixista de 1936 que va suposar 40 anys de dictadura a l'estat espanyol com un dels episodis més negres de la història recent espanyola. Una part molt més petita de la població, però, commemora aquesta data amb nostàlgia. Un exemple és la gent que aquesta tarda acudirà a la catedral de València convocada per la missa que se celebrarà en honor de l'ànima de Francisco Franco.

Malgrat que en el plàning de misses que se celebraran aquest dilluns la litúrgia en honor del dictador apareix camuflada sota el títol 'Sufragi Franscisco F.', atesa la data, tot fa pensar que l' eucaristia programada per a les 19.00 hores està dedicada a Franco. Les misses de la resta del dia, que precediran aquesta, seran dites en honor de quatre persones amb nom i cognoms.

Després de fer-se pública la celebració d'aquesta missa, l'arquebisbat de València ha remès un comunicat en què explica que l' eucaristia ha estat sol·licitada per un particular. En l'escrit han volgut deslligar l'arquebisbe Antonio Cañizares de la celebració del sufragi en honor de Franco i, en aquest sentit, han explicat que l'oficina parroquial de la catedral funciona de forma autònoma, com la resta de parròquies de la diòcesi amb el seu propi rector, i per tant l'arquebisbat "mai intervé en la seva organització ordinària", ja que "tenen vida pròpia".

Sobre la possibilitat de cancel·lar el res, des de l'arquebisbat assenyalen que el dret canònic obliga a celebrar sufragis si així es demana per qualsevol persona viva o morta i ha posat l'accent que "es pot informar –de les persones per les quals s'ha de celebrar la missa– però no vetar".

No obstant això, han indicat que Cañizares desconeixia la celebració d'aquesta missa perquè l'assumpte "no se li va consultar" i han assenyalat que el cardenal arquebisbe no estarà en aquesta celebració litúrgica, ja que no sol participar en misses excepte en aquells actes més solemnes.

Per últim, l'arquebisbat ha incidit que es tracta d' un sufragi "per demanar per les persones" però en cap cas és "un homenatge o un recordatori".

El PSPV demana la cancel·lació

Davant la celebració d'aquesta eucaristia, el PSPV ha demanat a l'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, que cancel·li la missa. En un comunicat, la diputada Mercedes Caballero ha assenyalat aquest dilluns que, malgrat que "amb tota probabilitat la inclusió de Francisco Franco en la litúrgia neix de la petició d'alguna associació o particular", el seu grup ha demanat a l'arquebisbat que no es faci "esment exprés durant la celebració de la missa de la memòria del dictador, ja que en cas contrari seria una provocació i un afront molt greu a la ciutadania".

"Dins del respecte que mereixen les creences de qualsevol valencià, no és pertinent ni oportú que l'Església enalteixi, i menys un 18 de juliol, la figura de qui va provocar, va encoratjar i va desenvolupar la contesa civil espanyola", ha apuntat la diputada del PSPV, qui també ha insistit que "no pot utilitzar-se la fe cristiana per tornar a reobrir velles ferides de la memòria d'aquest país ni per posicionar la institució al debat polític". Caballero ha assenyalat que "les misses per l'ànima dels catòlics se celebren el dia de l'aniversari dels seus decessos, per la qual cosa si Cañizares aprofita avui la litúrgia per pregar per l'ànima del dictador estarà contribuint a enaltir el cop d'estat del 36".

La polèmica missa torna a posar en el punt de mira la diòcesi de València. I és que l 'arquebisbe Antonio Cañizares ha estat en el focus de diverses polèmiques durant els darrers mesos a conseqüència de les seves paraules sobre els homosexuals, els refugiats o la unitat d'Espanya, motiu pel qual va celebrar fins i tot una missa a la catedral de València.

El + vist

El + comentat