Sis concentracions al País Valencià condemnem "la intervenció de les institucions catalanes"

Les protestes han denunciat "la greu erosió de la democràcia" i han manifestat la seva "solidaritat"

Sis concentracions a les ciutats d'Alacant, Alcoi, Castelló, Elx, Pedreguer i València han reunit aquesta vesprada sota el lema 'Democràcia' a més d'un miler de ciutadans per condemnar "la intervenció de les institucions catalanes" per part del govern central. En la protesta celebrada a la ciutat de València, on han participat centenars de ciutadans, s'han escoltat consignes en favor de la "llibertat d'expressió", la "democràcia" o de "solidaritat amb el poble català", així com en defensa de la "independència" i "els Països Catalans".

Les concentracions han estat convocades per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i posteriorment secundades per entitats com Escola Valenciana, representada pel seu president, Vicent Moreno, sindicats com la Intersindical Valenciana, amb el seu portaveu, Vicent Mauri, al capdavant, o plataformes com Decidim País València o Va de Democràcia. 

El coordinador d'ACPV, Antoni Gisbert, ha explicat que amb aquestes mobilitzacions el poble valencià pretén solidaritzar-se amb la ciutadania catalana "perquè s'està produint una emergència democràtica on s'estan vulnerant  drets fonamentals com el de manifestació, llibertat d'expressió i pluralitat política".

Suport d'ERPV, Bloc i Podem

Les concentracions també han rebut el suport de partits com Esquerra Valenciana o Esquerra Republicana del País Valencià, encapçalada pel seu president, Josep Barberà. Precisament, Barberà ha criticat "la indiferència que molts líders polítics valencians han mostrat fins ara", i ha assegurat que "els demòcrates no podem estar callats davant la repressió policial". El dirigent republicà també ha anunciat que la seva formació ha sol·licitat mitjançant un escrit adreçat a tots els grups parlamentaris presents a les Corts Valencianes, l'aprovació d'una declaració de condemna de les actuacions dutes a terme per l'Estat a Catalunya i de suport a la celebració del referèndum.

Per la seva banda, el Bloc Nacionalista Valencià, després de vàries reunions mantingudes aquest migdia i a primeres hores de la vesprada, finalment ha decidit donar suport a les concentracions. En representació de la formació valencianista, a la protesta de la ciutat de València han acudit, entre d'altres dirigents, el portaveu en les Corts, Fran Ferri, i la secretaria general, Àgueda Micó, que ha rebutjat les acusacions de Barberà sobre una "excessiva prudència" per part de les formacions progressistes i valencianistes. Micó ha assegurat que "tothom és molt conscient d'allò que passa a Catalunya, però nosaltres som un partit de govern i, per tant, dediquem el nostre esforç a explicar les nostres polítiques. Ara bé, sempre hem mantingut un posicionament a favor del dret a decidir i, en aquesta ocasió, de la democràcia".

Per part de Podem també ha acudit a la protesta el seu secretari general, Antonio Estañ, i la portaveu adjunta a les Corts Valencianes, Fabiola Meco. Una altra de les presències destacades ha estat la del col·lectiu independentista Arran que ha optat pel lema 'Hem nascut per vèncer'.

La vicepresidenta del govern valencià assegura que les detencions a Catalunya vulneren la Constitució

El + vist

El + comentat