Compromís acusa el PP valencià d’haver finançat il·legalment l’Església catòlica

La coalició assegura que els governs populars haurien realitzat "una cessió il·legal de treballadors amb un perjudici per a l’administració de com a mínim 9 milions d’euros"

La diputada de Compromís Isaura Navarro ha denunciat aquest matí que durant els anys de govern del Partit Popular la conselleria d’Educació hauria pagat a 22 treballadors de les diòcesis valencianes com si fossin professors de religió de l'administració sense que impartiren docència. El cost d'aquesta actuació s'elevaria fins als 9 milions d'euros.

Segons la denúncia que Compromís ha interposat davant la Fiscalia Anticorrupció, la conselleria d'Educació dirigida per Alejandro Font de Mora primer i després per Maria José Català, "va nomenar i retribuir treballadors davall la modalitat de contracte de docents de religió quan en realitat treballaven per a les diòcesis. Rebien un sou de 1.800 euros nets, com si fossin caps de departament". Aquesta situació s'hauria prolongat durant 10 anys, del 2004 al 2014.

Compromís ha informat que durant la passada legislatura va sol·licitar documentació sobre el professorat de religió, demanda que el govern del PP es va negar a satisfer. Així mateix, ha indicat que l’anterior executiu va tractar de regularitzar la situació dels professors de religió remetent a l'Advocacia de la Generalitat Valenciana un projecte de decret de classificació dels llocs de treball de caràcter docent en el qual assenyalava que "per al millor compliment de les seves funcions, el personal que ocupi llocs d’assessor o assessor-coordinador tècnic docent podrà realitzar tota o part de la jornada laboral en centres de treball d'altres administracions públiques o de la diòcesi".

El 3 de juny del 2015 l’Advocacia de la Generalitat Valenciana va remetre a l’executiu un informe sobre aquest projecte de decret en el qual textualment assenyalava que no veia justificada la mesura i que si el personal havia de prestar serveis dins de l'àmbit de direcció i organització d'un altre empresari es trobaven davant "d'un supòsit de cessió il·legal de treballadors", i afegia que no considerava conforme a dret la mesura proposada.

En opinió de Navarro, aquest informe tombava "l'intent del govern del PP de blanquejar el pagament, que estava realitzant des de feia anys, de nòmines a càrrec d’Educació de personal de l’arxidiòcesi".

La formació que encapçala Mònica Oltra considera que els fets poden ser constitutius de delicte contra l’administració pública i de falsedat documental, tant pel que fa als càrrecs responsables dels nomenaments, com als arquebisbats beneficiaris.

Per a Navarro es tracta "d'un cas de presumpte finançament il·legal de l’Església catòlica per part de l’anterior govern del Partit Popular". La denúncia interposada per Compromís acusa els exconsellers d'Educació Alejandro Font de Mora i María José Català, i els arquebisbes Agustín García-Gasco, Carlos Osoro i Antonio Cañizares.

Per al PP tot respon a un intent de despretigiar l'ensenyament religiós

Des del Partit Popular, l’exconsellera d’Educació, Maria José Català, ha assegurat que les acusacions són "una cortina de fum” i que totes les actuacions de la seva conselleria van ser "supervisades pels tècnics, la Intervenció i l’Advocacia. Amb aquestes notícies s’està acusant els funcionaris de realitzar una planificació educativa irregular".

Per a la diputada popular, tot respon a "una obsessió malaltissa de Compromís per desprestigiar l’ensenyament religiós".

Més continguts de