Compromís consensua reclamar un referèndum "alternatiu i pactat" per a Catalunya

ERPV afirma que no es pot mantenir un posicionament "aparentment conciliador i equidistant"

Les paraules d'ahir de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que en nom del govern valencià va demanar a l'executiu català que renunciï a la celebració del referèndum del proper 1 d'Octubre i  s'assegui a negociar "sense apriorismes" amb el govern espanyol, a qui a la seva vegada, Oltra va reclamar que accepti que la situació a Catalunya exigeix una  solució política, continuen cuejant en la formació valencianista.

Després d'unes hores ben intenses, amb una pluja de comentaris a Twitter i el desencís dels seguidors de Compromís amb un sentiment identitari més arrelat, la coalició, integrada pels Verds-Esquerra Ecologista, Iniciativa del Poble Valencià (formació a la qual pertany Oltra) i el Bloc Nacionalista Valencià; va emetre un comunicat per defensar la coincidència de posicionaments de la portaveu del Consell, qui ha explicat en diverses ocasions que no és nacionalista,  i la direcció del Bloc, formació que inclou dirigents i militants pròxims al sobiranisme.

En el text, la secretària general del Bloc i coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, va subratllar l'aposta de la coalició taronja perquè Mariano Rajoy permeti la celebració d'un referèndum "alternatiu" al de l'1 d'Octubre, i que aquest sigui "pactat i amb totes les garanties". Per assolir aquesta fita, Micó considera que cal que els governs català i espanyol negocien "sense apriorismes" i, així, trobar "una fórmula democràtica i dialogada". La dirigent nacionalista també va subratllar que "cal escoltar els catalans perquè la majoria d'ells volen votar".

El govern valencià demana a l'executiu català que renunciï a la celebració del referèndum

Bloc i País defensa que no "s'ha de fer marxa enrere"

La coincidència de la direcció del Bloc amb els posicionaments defensat per Mónica Oltra, no és però, compartida per tota la formació. El corrent Bloc i País va expressar mitjançant un comunicat que el referèndum de l'1 d'Octubre "neix del mandat democràtic del poble i de la sobirania del seu parlament, i ara no s'ha de fer marxa enrere perquè l'estat espanyol hagi incrementat la seva espiral repressiva".

El coordinador del corrent, Vicent Fernández i Capella, va manifestar la seva "tristesa" per les paraules d'Oltra, i va criticar "el camí d'involució democràtica que ha emprès el govern espanyol". Fernández també va defensar que no es pot equiparar "a qui vol donar la veu al poble en un referèndum amb qui fa servir la força per impedir-ho". "Cap demòcrata pot mostrar-se equidistant entre qui posa urnes i qui fa servir a la Guàrdia Civil per perseguir", va assegurar el dirigent valencianista.

El coordinador de Bloc i País també va recordar que Compromís "és una coalició plural que té en la radicalitat i aprofundiment democràtic una de les senyes d'identitat i àmbits de treball més destacats, i això casa malament amb la negació del dret d'autodeterminació que, a més, sempre ha defensat en les seves polítiques".

Crítiques d'Esquerra Republicana del País Valencià

Al debat sobre el posicionament del govern valencià al voltant del referèndum, també es va sumar ahir Esquerra Republicana del País Valencià que en un altre comunicat va manifestar assistir "espaordits a les declaracions de la vicepresidenta del govern valencià".

Els dirigents republicans van defensar que "no es pot mantenir un posicionament aparentment conciliador situant-se en una equidistància fal·laç i insostenible. Fa l'efecte que la senyora Oltra és una més de les que han pujat al carro d'equiparar ambdós governs com a estratègia per a blocar el referèndum i li recordem que el govern i el poble de Catalunya només demana poder anar a votar i ho fa, cívica i pacíficament. De l'altra banda tenim un govern que envia milers de policies a escorcollar empreses i institucions públiques, a detenir càrrecs públics i denunciar ciutadans que es manifesten".

"Som conscients que molts militants i molts càrrecs de Compromís no estan gens d'acord amb les declaracions de Mónica Oltra. Sabem que és molta la gent de Compromís i el Bloc que dóna suport al referèndum català i que ho fa obertament des de les xarxes socials, conscients que els pobles català i valencià comparteixen patiments, restriccions i espoli des de fa segles. Agraïm, i ens reconforta, la declaració dels Joves de Compromís donant suport al referèndum i contra la repressió que estan patint el poble i les institucions catalanes" va remarcar el comunicat.

Per al president d'ERPV, Josep Barberà "seguir ofrenant noves glòries a Espanya no ens ha de dur res de bo, ni des del punt de vista social, ni econòmic. Ja no valen les mitges tintes, ni els posicionaments tebis, ha arribat l'hora de treballar tots en el mateix sentit i hauríem de veure en el poble català allò que pot passar-nos a nosaltres si no guanyem en autogovern i millora del finançament".