Compromís i Podem demanen la dimissió de Rajoy per "l'ús de la força a Catalunya"

Ximo Puig manifesta la seva tristesa per les actuacions policials

Compromís i Podem han demanat la dimissió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per "l'ús de la força contra la voluntat de participació a Catalunya". A través d'un comunicat, la coalició que encapçala la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, ha criticat "la incapacitat per arribar a un acord polític que permeti obrir un debat plural per resoldre el conflicte territorial".

La formació valencianista ha lamentat "la desmesura" de la resposta del govern de Rajoy a la situació a Catalunya i ha assegurat que això evidencia "la falta de valors democràtics per l'aplicació camuflada de l'article 155 de la Constitució espanyola". 

"Amb la repressió de la voluntat del poble català d'exercir els seus drets, Rajoy demostra que ha sigut el responsable de l'augment de la tensió social viscuda a Catalunya, i que ha posat en perill la ciutadania, tal com demostren les imatges de les persones ferides en les càrregues policials durant la jornada d'avui", han remarcat des de Compromís.

Una moció de censura a Rajoy

En el mateix sentit s'ha expressat el secretari general de Podem del País Valencià, Antonio Estañ, que ha reclamat la dimissió de Rajoy: "És una vergonya i un obstacle per al futur d'aquest país".

En un comunicat, Estañ ha lamentat "l'actitud que manté el PSOE que no deixa clar amb qui està" i li ha demanat que "accedeixi a negociar una nova moció de censura a Rajoy".

El dirigent de Podem ha criticat les càrregues policials que han tingut lloc durant la jornada de l'1-O i que han tractat "d'evitar que la ciutadania catalana, que ha mostrat majoritàriament la seva voluntat d'expressar la seva opinió sobre la seva relació amb l'Estat, pugui votar".

"Ordenar aquesta actuació dels cossos i forces de seguretat de l'Estat revela la seva feblesa i la seva incapacitat política", ha dit Estañ.

Puig manifesta la seva tristesa per les actuacions policials

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mostrat la seva tristesa per les actuacions policials dutes a terme a Catalunya i ha manifestat: "Avui en certa manera tots estem perdent perquè darrere de les imatges el que hi ha és el trencament emocional i la fractura".

A preguntes dels mitjans de comunicació, Puig ha lamentat el que considera "manca d'intel·ligència política" i ha assenyalat que representa "el fracàs de la política i dels actors principals d'aquesta qüestió".

El cap del Consell ha manifestat que la solució "passa pel diàleg i seure ara mateix per trobar un nou relat territorial en què els diferents pobles i nacionalitats tinguin un encaix correcte i compartit".

"Avui estem fent un pas enrere i no en podem fer més. Cal fer passos endavant, i aquells actors fonamentals d'aquest procés, si no són capaços de dialogar, han de fer tots un pas enrere perquè l'important i fonamental són els ciutadans", ha assenyalat Puig.

Més continguts de