Compromís aprova una candidatura amb Equo per a les europees i el reglament de primàries per triar-ne el candidat

L'acord electoral contempla també que se sumen a la candidatura al Parlament Europeu altres formacions que pertanyen a l'Aliança Lliure Europea

El consell general de Compromís, conformat per representants de les formacions que integren la coalició –Bloc, Iniciativa del Poble Valencià i Verds– i dels adherits, ha aprovat aquest dissabte amb un ampli suport dels seus consellers dos importants acords de cara a les eleccions europees del mes de maig.

El primer d'ells significa començar a revelar qui seran els acompanyants de Compromís en la candidatura amb què la coalició nacionalista i ecologista aspira a aconseguir representació a Brussel·les. Després que ahir els afiliats a Equo donessin el suport a arribar a acords amb Compromís, semblava impossible que avui els consellers de la coalició valenciana no el refrendessin.

Així, amb 170 vots a favor, 12 abstencions i 3 vots en contra, el consell general de Compromís ha aprovat un document amb els criteris per a la confecció d'enteses electorals. El text obre la porta a un pacte amb Equo –amb qui té un acord des de les passades eleccions generals– i amb altres formacions polítiques de l'Estat que estan dins de l'Aliança Lliure Europea Verds, de la qual el Bloc n'és membre observador.

L'acord amb Equo està tancat, expliquen fonts de la coalició, gràcies a què la formació de Juan López Uralde ha acceptat la condició que posava Compromís, que consistia en encapçalar ell la candidatura. Sembla també que el pacte per a les europees es tancarà sense problemes amb la Chunta Aragonesista, també es podria sumar Nueva Canarias i continuen havent contactes amb Anova, una formació amb la qual Compromís i especialment el diputat al Congrés Joan Baldoví mantenen una bona relació.

L'altre gran acord és que l'òrgan de màxima decisió de la coalició ha donat el vistiplau al reglament de primàries obertes a la ciutadania que articularà la tria dels candidats per a les eleccions europees. Així, amb 180 vots a favor, 19 abstencions i cap vot en contra, els consellers han aprovat que el 18 de febrer comenci la campanya i el 21 de març es realitzi la votació per triar els integrants de la candidatura.

El reglament ha estat aprovat pel consell general de Compromís tal com el va aprovar l'executiva de la coalició el passat 27 de gener. La normativa estableix que les primàries seran obertes a tota la ciutadania, podent participar militants, simpatitzants i qualsevol persona major de 16 anys veïna del País Valencià que haja declarat la seva voluntat de compartir el valors de la coalició Compromís.

El reglament de primàries estableix dues eleccions específiques, una per elegir la capçalera de Compromís al Parlament Europeu i una altra per a triar la resta de la llista. S'estableix una salvaguarda de la pluralitat en què, si escau, s'utilitzarien els llocs 2, 5 i 7 de la llista. Respecte al reglament aprovat per l'executiva, s'han inclòs esmenes també per a la salvaguarda de la paritat, amb la qual, en trams de dos en la llista, sempre hi haurà un candidat de cada sexe.

El + vist

El + comentat