Publicitat
Publicitat

Compromís oficialitzarà avui el 'no' al pacte d'investidura acordat pel PSOE i Ciutadans

Iniciativa i el Bloc ratificaran aquest dissabte el rebuig anunciat per Mónica Oltra i Joan Baldoví a l'acord subscrit per Pedro Sánchez i Albert Rivera

Tot i que alguns dels seus dirigents ja han expressat públicament el seu desacord respecte a l'acord d'investidura segellat aquesta setmana pel PSOE i Ciutadans, els partits que integren la coalició Compromís han de formalitzar el seu rebuig a aquest pacte. I malgrat que les declaracions dels darrers dies de la coportaveu de la coalició  Mónica Oltra o del diputat de Compromís al Congrés  Joan Baldoví fan presagiar quina serà la postura oficial de la coalició, tant el Bloc com Iniciativa del Poble Valencià han convocat aquest dissabte els seus òrgans de direcció per adoptar un posicionament de cara al  debat d'investidura que comença el pròxim 1 de març.

La idea inicial dels dos partits, i també dels Verds –el tercer partit que forma part de Compromís–, era que aquest cap de setmana les seves direccions ratifiquessin l'hipotètic acord amb el PSOE, Podem i Esquerra Unida pel qual s'ha estat treballant durant les darreres setmanes. El pacte dels socialistes i Ciutadans, però, ha canviat el guió previst. Així, els Verds han decidit desconvocar la seva assemblea, mentre que el consell nacional del Bloc i la mesa nacional d'Iniciativa segueixen convocades per a avui dissabte.

El màxim òrgan entre congressos del Bloc Nacionalista Valencià consultarà els seus consellers sobre el document presentat pel PSOE i Ciutadans per poder determinar quina posició han d'adoptar els seus dos diputats – Joan Baldoví i Marta Sorlí– de cara a la votació de la investidura de Pedro Sánchez. Tot i que seran els membres del consell nacional els que votaran 'sí', 'no' o abstenció, l' executiva presentarà el seu informe contrari a votar a favor de la investidura del candidat socialista en companyia dels diputats d'Albert Rivera. Així mateix, s'informarà de com ha estat el procés de negociació dut a terme a Madrid amb diverses formacions.

Segons ha pogut saber l'ARA, no seran únicament els consellers nacionals els que podran expressar la seva opinió, sinó que la direcció del partit vol fer extensible a tota la militància la consulta. Així, des de diumenge a les 14.00 hores i fins dimarts a la mateixa hora, tots els afiliats podran votar telemàticament quin ha de ser el posicionament de Baldoví i Sorlí.

Igual que el Bloc, Inciativa del Poble Valencià ha decidit mantenir la convocatòria de la mesa nacional. Una reunió que suposarà la culminació de la ronda de consultes que Iniciativa va iniciar aquesta setmana per consultar les seves bases sobre el frustrat pacte d'esquerres. Tancada, de moment, aquesta via per formar govern amb el PSOE, Podem i IU, avui a la mesa nacional d'Iniciativa els membres de l'equip negociador de Compromís que pertanyen a la formació de Mónica Oltra explicaran el curs de les negociacions.

Després, també se sotmetrà a votació la possibilitat pràcticament nul·la de donar suport a l'acord PSOE-Ciutadans. Segons han explicat fonts d'Iniciativa, en la reunió no es parlarà ni es validarà un hipotètic pacte d'esquerres que es podria forjar si fracassa la investidura de Sánchez, ja que, arribat el moment, es convocaria una nova assemblea d'Iniciativa.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT