Compromís plantarà 'a mitges' Felip VI en l'acte solemne d'inici de la legislatura

Els senadors no aniran a la cerimònia de dijous presidit pel monarca mentre que els diputats tan sols acudiran a l'acte que se celebrarà a l'hemicicle

Els parlamentaris de Compromís han mostrat aquest dimecres les seves diferències sobre la manera d'actuar en l'acte que aquest dijous presidirà el rei Felip VI al Congrés i que servirà per donar el tret de sortida de manera solemne a la XII Legislatura. Així, mentre els senadors no acudiran directament a les Corts espanyoles demà, els diputats sí que participaran, a mitges però, en els actes previstos per a l'Obertura solemne de la XII Legislatura.

Els representants de la coalició valenciana en la cambra altra, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han explicat aquest dimecres que no participaran en els actes sumant-se així al plante que protagonitzaran els representants d' Esquerra Republicana i Bildu. Els senadors han explicat en un comunicat les raons de la seva decisió, que han justificat dient que "no poden estar d'acord" amb què una persona que ha heretat el càrrec per "gràcia divina" –en referència al rei Felip VI– presideixi i "beneeixi" l'inici de legislatura.

Mulet i Navarrete han assenyalat que aquest tipus d'actes amb la presència dels reis no fan més que " perpetuar" una monarquia amb la qual no se senten representats. "Aspirem a un model territorial just i solidari i a una democràcia plena on tots els càrrecs, començant pel cap de l'Estat, siguin iguals davant la llei, i siguin tots d'elecció per part del poble, que és on resideix tota la sobirania. Per això, davant actes que van en sentit contrari, totalment innecessaris, que no ens esperin", han afirmat.

Ni besamans ni desfilada militar

Més flexibles en la seva posició seran els diputats Joan Baldoví, Enric Bataller, Marta Sorlí i Ignasi Candela, els qual sí aniran a l'acte que se celebrarà a l'hemicicle del Congrés, on el rei pronunciarà el seu discurs. Segons fonts de la coalició, la decisió de participar-hi té a veure amb la seva condició de representants públics i com a tal consideren que han d'acudir als seus escons.

Però participaran 'a mitges' en els actes solemnes d'obertura de la legislatura ja que una vegada acabi l'acte a l'hemicicle, els diputats marxaran. Així, –igual que faran els diputats d'Units Podem– el grup que lidera Baldoví no acudirà a la salutació protocol·lària que els parlamentaris efectuaran al rei Felip VI ni tampoc estaran presents en la desfilada militar.

Més continguts de