El capitost del frau de les ajudes per a cooperació va oferir el seu suport a la Fundación Cyes per "guanyar diners"

César Augusto Tauroni assegura en la seva declaració que li va "proposar coses" al president de Cyes per "guanyar diners" de la subvenció per a projectes a Nicaragua

L'expresident de la Fundación Hemisferio, considerat, presumptament, el capitost del cas Cooperació, Augusto César Tauroni, ha afirmat que es va oferir a ajudar el president de la Fundación Cyes, Marcial López, en els seus projectes de cooperació amb la intenció de "guanyar diners".

Tauroni, que és l'únic acusat empresonat de moment en el procediment, s'ha pronunciat en aquests termes durant la seva declaració en el judici que se celebra des de dimarts al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià per la primera peça de l'anomenat cas Cooperació, en què s'investiguen presumptes irregularitats en la concessió de subvencions per part de l'extinta conselleria de Solidaritat a la Fundación Cyes l'any 2008.

L'empresari, que ha estat traslladat fins al tribunal valencià en un furgó policial des de la presó de Picassent, ha començat a declarar a les 9.45 hores i ha anunciat que no respondrà les preguntes formulades per l'Advocacia de la Generalitat Valenciana, que exerceix d'acusació particular.

Així, ha començat l'interrogatori amb les preguntes del fiscal, que ha volgut saber com Tauroni va conèixer el president de la Fundación Cyes i quina relació hi va mantenir en la concurrència d'ajudes atorgades per la conselleria de Solidaritat. Sobre aquest tema, l'acusat ha explicat que el coneix des de fa 15 o 20 anys, però que va ser el 2008 quan van contactar –no recorda qui va prendre la iniciativa– per parlar sobre projectes.

En aquestes trobades, ha indicat que no li va proposar que participés en grans projectes de la conselleria –en relació amb els que tenien a veure amb Nicaragua, pels quals la fundació va rebre 1,8 milions d'euros–: "Les ONG són les que decideixen què fan. Jo no puc proposar a un 'tio' d'una ONG el que ha de fer. El normal és que cadascun triï el que presentarà", ha assenyalat.

Així, ha exposat que va ser López qui li va comentar el tema dels projectes de Nicaragua i la seva intenció de presentar un projecte per aconseguir les ajudes. Llavors, Tauroni li va dir, segons ha relatat, que si el podia ajudar en alguna cosa, amb el tema de la formació "o el que sigui", l'ajudaria.

"Ell em va dir que es presentaria, li vaig preguntar per la seva idea i me la va explicar", ha assenyalat. Després, com que és "empresari", va intentar "proposar coses": "Pensava en què podia fer o vendre a aquest home"; "li vaig dir que si li podia donar un cop de mà amb el que fos, ho faria, per intentar guanyar diners", ha explicat César Augusto Tauroni.