La Generalitat Valenciana construirà 200 nous col·legis i en reformarà més de 500

El Consell anuncia que recuperarà la gestió de l'hospital de la Marina

Els anuncis més destacats del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en el debat de política general que se celebra entre avui i demà a les Corts Valencianes s'han centrat en l'àmbit educatiu i sanitari, en una mostra de l'accent social que l'executiu de PSPV i Compromís pretenen subratllar.

Pel que fa a l'educació, el cap del Consell ha anunciat un pla de construcció i millora de centres escolars en col·laboració amb els ajuntaments que tindrà un pressupost de 700 milions d'euros i que, segons Puig, permetrà edificar 200 col·legis i reformar-ne més de 500.

En l'àmbit de la salut, el president valencià ha avançat que la Generalitat incrementarà els treballadors socials presents en els ajuntaments, que passaran de 452 a 1.400. En el mateix sentit, els equips de valoració de la dependència incrementaran les plantilles i passaran de 18 a 450 treballadors. La mesura estarà dotada amb 36,8 milions d'euros, "un 118% més que el 2016". Aquestes iniciatives es vehicularan amb la posada en marxa d'una nova llei de serveis socials que, segons Puig, "fixarà les bases d'un model propi del segle XXI".

El Consell confirma la recuperació de l'hospital de la Marina

El cap del Consell també ha confirmat la posada en marxa d'un pla per a la millora en l'atenció primària a les comarques de la Ribera Alta i Baixa després que, en uns mesos, l'administració valenciana recuperi la gestió de l'Hospital Comarcal. Un camí que seguirà el centre sanitari de la Marina, situat a la localitat de Dénia (Marina Alta); el Consell iniciarà els tràmits per recuperar-ne la gestió, en aquest moment privatitzada.

El president de la Generalitat Valenciana també ha reclamat l'esperada reforma del model de finançament autonòmic, així com l'increment de les inversions de l'Estat, entre d'altres motius, per a la construcció del corredor mediterrani, la posada en marxa de la connexió ferroviària amb l'aeroport alacantí de l'Altet o la consideració de servei públic de la connexió aèria entre els aeroports de Castelló i Madrid.

Pel que fa a l'impuls del sector productiu, el cap del Consell ha anunciat l'ampliació del parc industrial de Sagunt, amb la construcció de Sagunt II, la duplicació de les ajudes als sectors industrials i la duplicació de la inversió en el pla Joves Plus, que preveu la contractació de 8.000 ciutadans.

Puig defensa "la necessitat inajornable de diàleg" amb Catalunya

En referència a la crisi territorial a l'Estat, Puig ha assegurat que el conflicte té l'origen en una arquitectura institucional que necessita reformes perquè no garanteix "la igualtat dels ciutadans i les singularitats dels territoris".

El cap del Consell ha afirmat que hi ha una manca de comprensió i respecte, i que 40 anys després de la Transició no s'entén que aquest "és un país de ciutadans iguals en drets i diferents en sentiments". Al respecte, ha indicat que cal donar una resposta institucional a les singularitats amb una "estructura racional de cooperació federal".

El president valencià ha recordat que la setmana passada es va reunir amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i li va traslladar "una visió de respecte democràtic i, per tant, la defensa de l’estat de dret però també la necessitat inajornable de diàleg".  

"Mai resoldran res aquells que trenquen la convivència i les lleis, i oprimeixen els drets de qui pensa diferent en nom de les seves pròpies raons. I mai resoldran res aquells que parapetats darrere la llei s’obliden que la política és la que construeix les lleis", ha dit.  

En aquest sentit, ha apostat per reconnectar milers de persones en un projecte comú i s'ha mostrat convençut que encara hi ha temps per fer-ho. "En política sempre s’hi és a temps", ha dit.

Recull de mesures avançades per Puig

1. Pla de construcció i millora de centres escolars en col·laboració amb els ajuntaments, dotat amb 700 milions d'euros.

2. Avalem Joves Plus doblarà el pressupost per crear 8.000 llocs de treball.

3. Signatura del pacte valencià contra la violència de gènere.

4. Duplicació de les ajudes per als sectors industrials: de 10 a 20 milions.

5. Abonament de l'últim 50% del fons de cooperació als ajuntaments abans del 9 d'octubre.

6. El nombre de valoradors de dependència passarà de 18 a 450 i el de discapacitat augmentarà en 6 equips.

7. Pla Ribera: millores en atenció primària i instal·lacions comarcals després de la reversió de la concessió.

8. Inici dels tràmits necessaris per resoldre la concessió del departament de Salut de Dénia-La Marina.

9. Pla de suport i foment del cooperativisme.

10. Ampliació de l'Hospital Clínic de València.

11. Avançament d'un any del pla de rehabilitació del parc públic d'habitatge.

12. Signatura del conveni per a l'obertura d'una subseu de l'IVAM al CADA d'Alcoi.

13. Districte Digital: gran espai de digitalització i intel·ligència artificial per a l'economia valenciana a la Ciutat de la Llum.

14. Obertura d'una seu de l'Invatur a cada demarcació valenciana.

15. Petició al govern espanyol d'agilització dels protocols d'exportació.

16. Nou fons de l'IVF, dotat amb 70 milions d'euros, per a dos noves vies d'inversió: per a la creació de negocis per part de persones a l'atur i per a 'start-ups'.

17. Inici dels tràmits perquè el govern espanyol reconega la connexió aèria entre Castelló i Madrid com a servei públic.

18. Reedició del Pla Renhata.

19. Pla de 3 milions per a acabar amb l'escletxa digital als municipis amb risc de despoblació.

20. Prioritat en els plans d'ocupació per als aturats de llarga durada que s'apropen a l'edat de jubilació.

21. Creació d'una xarxa per a la investigació i la innovació social.