Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

EU seguirà amb el cas del centre de Castelló

Blanco anuncia que recorreran l’arxivament de la causa en què estava imputat Calatrava

El portaveu d’Esquerra Unida (EU) a les Corts, Ignacio Blanco, va anunciar ahir que la seua formació recorrerà el sobreseïment provisional de la causa relacionada amb els contractes del projecte de l’inexistent Centre de Convencions de Castelló, dissenyat per Santiago Calatrava i pel qual l’arquitecte valencià va cobrar 2,7 milions d’euros. El jutjat número 5 de Castelló va arxivar dilluns aquest cas perquè, malgrat trobar indicis dels fets denunciats, no va poder recollir material probatori amb les diligències practicades.

En els passadissos de les Corts Blanco es va referir a aquest sobreseïment provisional i va anunciar que Esquerra Unida, que exerceix l’acusació popular, “presentarà un recurs” per reobrir el cas i, a més, “demanarà la imputació de Francisco i Gerardo Camps, perquè són els elements polítics que, segons l’acte, intervenen per sobre dels que van contractar formalment Calatrava i els que van ordenar els pagaments” a l’arquitecte.

Ignacio Blanco va recordar que el jutge explica que el mateix expresident de la Generalitat Camps va telefonar “directament” a Calatrava per demanar-li que es fera càrrec del projecte, mentre que de l’exconseller d’Economia, Gerardo Camps, diu la resolució que va ser qui va ordenar que s’abonaren el 2,7 milions a Calatrava malgrat que la crisi va paralitzar el projecte “per evitar” que l’arquitecte adoptara futures accions legals contra la Generalitat.

“Entenem que el jutge ha fet un bon treball, que l’acte està ben fonamentat i diu que hi ha sospites, però com que ningú assenyala a ningú, no hi ha indicis probatoris. Creiem que la recerca pot seguir en el Tribunal Superior de Justícia o en el Suprem, perquè Francisco Camps i Gerardo Camps són aforats”, el primer en els Corts i el segon en el Congrés de Diputats, va dir el portaveu d’Esquerra Unida. Blanco va advertir, a més, que l’actual president de la Generalitat, Alberto Fabra, podria haver de declarar com a testimoni per la seua intervenció en aquest procés, quan ocupava l’alcaldia de Castelló de la Plana.

El PP vol que dimitisca Blanco

La reacció a l’arxivament de la causa del centre de convencions de Castelló va ser molt ràpida per part del PP. Ahir pel matí, la seua coordinadora general va instar directament Ignacio Blanco a presentar la seua dimissió per utilitzar “una doble vara de mesurar”, ja que exigeix al PP una “exemplaritat que després no aplica a casa seva”. La també consellera d’Infraestructures va explicar, en declaracions als mitjans i en contra del que diu el jutge, que “no hi havia indicis ni prova de delicte”, amb la qual cosa es va sorprendre, irònicament, que un dia després que s’arxivara la denúncia d’EU per l’adjudicació del projecte del Centre de Convencions de Castelló no hagi vist Blanco “assumir cap tipus de responsabilitat política”. Bonig va animar-lo a “eixir i dir: «ens hem equivocat i respectem la decisió judicial»”.

El president del PP i de la Generalitat, Alberto Fabra, no va anar tan lluny i no va demanar la dimissió de Blanco, però sí que va instar el portaveu d’Esquerra Unida a “demanar perdó” i a “reflexionar sobre el seu comportament”. Fabra va acusar EU de “voler judicialitzar la vida política” i va retreure a la formació que la seua campanya electoral “es base en utilitzar com a photocall els palaus de justícia” valencians.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT