Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

EUPV pagarà 30.000 euros a Calatrava

Els tribunals confirmen la sentència contra la formació per la web Calatravatelaclava

L’Audiència de València ha confirmat la sentència del jutjat d’instrucció número 12 de València que al maig va condemnar Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) per intromissió a l’honor per posar-li el nom Calatravatelaclava a una pàgina web en què la formació arreplegava informació sobre les “pífies” i els sobrecostos de les obres de l’arquitecte Santiago Calatrava. La sentència ordenava també la supressió d’aquesta pàgina i el pagament de 30.000 euros a l’arquitecte.

La sentència de l’Audiència de València de 5 de desembre i que va fer pública ahir Esquerra Unida, desestima el recurs interposat tant per EUPV com la impugnació formulada per Calatrava, i imposa a les dues parts el pagament de les costes causades pel recurs en un cas i per la impugnació en l’altre. Esquerra Unida va presentar recurs d’apel·lació contra la sentència del jutjat, en el qual demanava que es revocara íntegrament la sentència, o que subsidiàriament es procedira a reduir la quantia de la indemnització amb una “reparació simbòlica”.

Per la seua banda, Calatrava es va oposar al recurs i va demanar que s’ordenara a EUPV que s’abstinguera d’utilitzar altres dominis d’internet amb el nom “o la mateixa o similar expressió injuriosa” i se la condemnara a pagar pels danys i perjudicis causats mitjançant una indemnització “amb un mínim de 600.000 euros”. Respecte al recurs d’EUPV, la sentència de l’Audiència assenyala que el títol de la pàgina web creada per la formació té un “significat ofensiu i afecta el prestigi professional” de l’arquitecte, i considera que l’expressió utilitzada resulta “innecessària per a transmetre la informació i opinió que conté i és inequívocament injuriosa i ofensiva”, a més de “desproporcionada”.

Respecte a la impugnació de Calatrava, l’Audiència no aprecia “intromissió il·legítima” en el dret a l’honor de l’arquitecte en el contingut de la pàgina, ja que la rellevància pública o interès general del que s’expressa en el contingut “obliga a fer valdre la prevalença del dret a la llibertat d’expressió”. Indica que la infracció del dret a l’honor del demandant s’ha apreciat “solament en el títol” de la web, per la qual cosa hi ha “implícitament” una desestimació de les pretensions de condemna a cessar en la utilització d’altres dominis d’internet que suposen intromissions “il·legítimes”.

“Un triomf polític”

El portaveu d’Esquerra Unida en les Corts Ignacio Blanco va afirmar ahir, davant la multa de 30.000 euros que han de pagar a l’arquitecte, que apel·laran a la solidaritat dels que donen suport a la seua lluita contra la corrupció perquè facen donatius en la web Calatravanonoscalla -el portal que va substituir la primera- per ajudar-los a pagar la indemnització. Per la seua banda, Santiago Calatrava va anunciar ahir que donarà a una ONG aquests diners.

Per a Blanco, la sentència de l’Audiència és una “decisió salomònica” perquè rebutja els recursos de les dues parts i un “triomf polític” per a Esquerra Unida perquè “avala” el contingut de la seua web. Al mateix temps, considera que la resolució és una “derrota econòmica per a Calatrava”, perquè li concedeixen la “vintena part” dels 600.000 euros d’indemnització que demanava en la impugnació del recurs.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT