Enric Morera confirma que deixarà la secretaria general del Bloc al mes de maig

Rafa Carbonell i Àgueda Micó, que encara no han oficialitzat les seves candidatures, podrien ser els substituts de l'actual president de les Corts Valencianes

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha confirmat aquest dimarts que el seu temps com a secretari general del Bloc Nacionalista Valencià ha arribat a la seva fi. Després de 13 anys al capdavant del partit, Morera deixarà el càrrec en el congrés que la formació celebrarà els dies 21 i 22 de maig si abans no es convoquen noves eleccions estatals.

Morera ha confirmat aquest matí durant la seva intervenció a 'Foro Europa. Tribuna del Mediterráneo' allò que era un rumor des de feia mesos i un fet quasi inevitable després que s'hagi presentat una ponència que s'aprovarà en el pròxim congrés segons la qual es regularà la incompatibilitat de càrrecs, que fa impossible que Morera continuï sent president de les Corts i secretari general del Bloc alhora.

L'actual líder del Bloc ha dit que la seva voluntat és seguir col·laborant amb la nova executiva que sigui triada en el congrés per contribuir a construir un "lideratge horitzontal" del partit i seguir enfortint un projecte valencianista "de construcció i en positiu". També ha destacat que existeix "molta gent jove" capacitada per portar endavant la nova etapa del Bloc i de Compromís. Sobre la coalició, Morera ha dit que cal fer-li un "nou vestit" perquè l'actual s'ha quedat petit gràcies al gran creixement electoral.

Enric Morera ha recordat que fa 13 anys va arribar a la secretaria general del Bloc per dos vots de diferència, que el 2006 va aconseguir un suport del 88%, i el 2012 va potenciar al congrés del partit una integració "sense precedents". Així, durant el mandat de Morera, el Bloc –dins de Compromís– ha passat de ser una força política extraparlamentària a estar governant a la Generalitat, a la ciutat de València i a molts altres municipis importants d'arreu del país.

Relleu en el Bloc

Malgrat que l'anunci de Morera de deixar la secretaria general era una qüestió de temps, encara ningú ha presentat obertament la seva candidatura a liderar el Bloc durant els pròxims quatre anys. I és que potser els dos candidats que sonen per substituir Morera en el càrrec estiguessin esperant la seva confirmació per fer un pas avant.

Tot i que encara no ho han confirmat, en el partit tothom dóna per fet que l'actual responsable d'organització, Àgueda Micó, optarà a convertir-se en la primera secretària general –després de Pere Mayor i el mateix Morera–. Micó, del col·lectiu de l'Olleria, compta amb el suport del sector més jove del partit i de bona part de l'actual executiva del Bloc.

L'altre candidat que podria optar al càrrec que en un parell de mesos deixarà Enric Morera és l'alcoià Rafa Carbonell, persona de la màxima confiança del conseller d'Economia Rafa Climent. Ell tampoc ha oficialitzat la seva candidatura malgrat que des del Bloc es creu que els darrers moviments, com la promoció d'una  recollida de firmes per sol·licitar el vot telemàtic al Congrés, fan pensar que finalment farà el pas endavant per intentar liderar el futur del Bloc.