Publicitat
Publicitat

COMISSIÓ EUROPEA

Europa investiga 2.000 milions de dèficit ocult

Beteta diu que amb els mecanismes actuals és “impossible” guardar factures al calaix

El secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, va fixar ahir en 1.999 milions d’euros la xifra de dèficit ocult del País Valencià que va aflorar l’any 2012, i que va motivar la investigació que està duent a terme la Comissió Europea per una “possible manipulació” de les dades estadístiques del dèficit.

Beteta, que va donar aquesta dada en una resposta parlamentària al diputat del PSOE i secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, va explicar que d’aquests quasi 2.000 milions d’euros, 1.030 procedien de despeses reportades el 2010 i en exercicis anteriors.

El diputat socialista va preguntar a Beteta per la possible manipulació del dèficit del País Valencià entre els anys 2008 i 2011 que va eixir a la llum el 2012 gràcies al pagament de factures amb el pla de pagament a proveïdors, i que va motivar que la Comissió Europea obrís una investigació formal.

Arran d’aquesta pregunta el secretari d’estat va deixar clar que van ser les autoritats estadístiques espanyoles i no l’Eurostat les que van propiciar aquesta revisió a l’alça de la xifra de dèficit i les que en van informar a les institucions europees, al mateix temps que va garantir que la investigació de l’oficina estadística de la Comissió Europea no provocarà una nova revisió de les dades.

Antonio Beteta també va aprofitar la pregunta per destacar que els mecanismes disposats pel govern espanyol permetran no només complir amb el dèficit, sinó que a més impediran “sorpreses” com aquesta en les dades que es remeten a Brussel·les -en referència a l’ocultació de les dades de l’endeutament públic-, ja que ara és “impossible”, no com passava en anys anteriors.

D’altra banda, el secretari d’estat d’Administracions Públiques va qualificar no solament de “correcta” sinó de “brillant” la gestió que en els últims anys ha fet la Generalitat Valenciana en el control del dèficit, que ha permès reduir-lo a la meitat.

Estudis de la Ciutat de la Llum

D’altra banda, el conseller d’Hisenda, Juan Carlos Moragues, es va referir ahir a un altre assumpte que també involucra la Comissió Europea: la venda dels estudis de la Ciutat de la Llum, a Alacant. En aquest sentit va dir que el Consell confia que Brussel·les “no allargue gaire més en el temps” el seu pronunciament sobre les condicions per a la venda ordenada dels estudis cinematogràfics. “Una vegada que Brussel·les es pronuncie, procedirem al procés d’alienació i venda segons les condicions estipulades per la UE en el plec de condicions”, va explicar Moragues.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT