País Valencià 27/02/2013

El moviment cívic Intifalla tornarà a dur les protestes a les 'mascletaes' diàries de Falles

El col·lectiu va néixer l'any passat com una continuació de la 'Primavera Valenciana'. El regidor de seguretat de València critica que aquest moviment no respecta la festa

Acn
2 min
Imatge de les protestes durant una 'mascletà' de 2012. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaAmb l'arribada de les Falles i les 'mascletaes' tornaran les protestes a la plaça de l'Ajuntament de València. El col·lectiu Intifalla ha convocat a partir de divendres diverses mobilitzacions que s'iniciaran amb una protesta que crida els manifestants a dur sobres com a símbol sota el lema 'Per ofrenar nous sobres a Espanya'.

Les convocatòries tindran diversos objectes d'atenció, com un increment de la presència del valencià a les festes, respecte per la dona treballadora o la reivindicació del repartiment del treball i la riquesa. Com l'any passat, aquestes mobilitzacions han aixecat crítiques des del món faller i des del consistori.

El regidor de seguretat, Miquel Domínguez, ha advertit "que s'ho pensin bé" aquells que vulguin protestar durant les 'mascletaes'. Tot i l'advertència, tampoc ha concretat quines podrien ser les conseqüències per als seus protagonistes. El regidor ha assenyalat que cal respectar "tots els valencians que volen gaudir d'una festa oberta i popular" i ha afegit que aquells que volen manifestar-se "tenen tot l'any" per fer-ho.

Domínguez ha dit que es prendran les mesures necessàries "perquè la festa discorri bé". El regidor ha criticat la imatge de la convocatòria de la Intifalla i ha assenyalat que té un caràcter violent, ja que hi apareix una fallera amb una metralleta.

Les protestes de la Intifalla van començar l'any passat com una continuació de les mobilitzacions estudiantils de la 'primavera valenciana'. Els manifestants es van concentrar cada dia després de la m' de la plaça de l'Ajuntament de València per protestar sota el balcó on surt l'alcaldessa Rita Barberá i la cort d'honor de les falleres.

Aquestes manifestacions van aixecar polèmica entre alguns dels assistents a l'espectacle perquè consideraven que mostraven poc respecte per les festes populars de la ciutat. El mateix consistori va manifestar en diverses ocasions el seu desacord amb la Intifalla assenyalant que les Falles no són el moment de manifestar-se i insinuant que estaven orquestrades per algun grup polític de l'oposició.

stats