País Valencià 02/01/2017

La Fiscalia arxiva la denúncia del PP contra Compromís pel finançament de la campanya electoral del 2015

El ministeri públic desestima la denúncia dels populars valencians, que van afirmar que la coalició hauria pagat despeses electorals amb recursos no declarats

Europa Press
2 min
Foto de grup dels representants de Compromís i Podem i membres de la llista de la candidatura 'És el moment'. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaLa Fiscalia de València ha decidit arxivar les diligències d'investigació penal obertes pel finançament de Compromís arran d'una denúncia del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) en la qual aquesta formació qüestionava la destinació de fons electorals i les seves fonts d'ingressos en les eleccions municipals celebrades el maig del 2015, segons han confirmat a Europa Press fonts coneixedores del procés.

El PPCV va presentar una denúncia el 5 d'octubre contra la formació política per un presumpte delicte d'apropiació indeguda de fons electorals i un altre delicte electoral per falsejament comptable.

Al moment en què es va conèixer l'obertura de les diligències d'investigació, a finals d'octubre, el portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, qualificava la decisió de "tràmit per demanar informació" i defensava que el Tribunal de Comptes no veia cap problema amb els comptes de Compromís. "La millor mostra és que no es redueix la subvenció que se'ns atorga", argumentava.

La denúncia del PPCV se sustentava en un informe del Tribunal de Comptes en el qual, segons els populars, es posaven de manifest "una sèrie d'irregularitats". Alertava, entre elles, que s'havien pagat despeses de naturalesa no electoral per import de 159.337,66 euros, dels quals 64.213,90 corresponien a despeses per operacions ordinàries i 95.123,76 euros a despeses per enviaments de propaganda electoral.

Així mateix, indicava que s'havien fet pagaments fora del termini de 90 dies per import de 3.017,16 euros; i assenyalava que existia un saldo insuficient en el compte bancari electoral per fer front al deute amb proveïdors que estava pendent de pagament i que ascendia a 789.194,66 euros.

A més, s'apreciava –tal com recull la denúncia– que els recursos declarats –396.503,45 euros– eren "sens dubte insuficients" per fer front a la despesa electoral declarada –1.280.965,86 euros–, per la qual cosa estimen que s'han hagut de fer servir altres recursos no declarats per pagar les despeses de la campanya electoral.

D'això el PPCV inferia que s'havien destinat fons electorals, percebuts com a subvenció o com a aportacions, al pagament de despeses que no tenen naturalesa electoral. A més, assenyalaven que la comptabilitat electoral no recollia la manera o manera en què s'havien pagat els gairebé 800.000 euros que es declaren com a pendents de pagament a proveïdors, "ocultant la procedència dels fons destinats a tal fi i impedint que el Tribunal de Comptes pugui fiscalitzar si tals recursos tenen una procedència lícita d'acord amb la llei".

stats