País Valencià 13/03/2013

Canal 9 va pagar 380.000 euros al presentador de la Fórmula 1 per dos anys de retransmissions

Els grups PSPV i Compromís han fet pública la dada i han anunciat que acudiran a la fiscalia per denunciar un presumpte incompliment de la llei de contractes

Efe
2 min

ValènciaEl Partit Socialista del País Valencià (PSPV) i la coalició Compromís denunciaran davant la fiscalia els contractes que Radiotelevisió Valenciana (RTVV) va signar amb l'empresa Hupa Comunicación perquè el periodista Víctor Seara retransmetés els Grans Premis de Fórmula 1 a Canal 9. Per aquests contractes el periodista va cobrar un total de 378.000 euros en un període de poc més de dos anys, segons han denunciat les dues formacions.

Segons han anunciat avui els diputats Josep Moreno (PSPV) i Mònica Oltra (Compromís), en els passadissos de les Corts Valencianes, la denúncia de tots dos partits es basarà en el fet que en aquests contractes es va produir, segons el seu parer, un incompliment de la llei de contractes. Consideren que en la relació contractual entre RTVV i Seara es podrien haver comès delictes contra l'administració pública, malversació de fons i tràfic d'influències.

Per la seva banda, fonts de la direcció de Radiotelevisió Valenciana consultades per l'agència Efe han afirmat que no tenen cap problema que Compromís i PSPV acudeixin a la fiscalia perquè aquests contractes són legals, igual que succeeix amb el sou de Seara.

Segons han explicat Moreno i Oltra, José López Jaraba, llavors director general de RTVV, va subscriure tres contractes amb Hupa Comunicación en els quals s'establia el pagament de les retransmissions de la Fórmula 1 per les quantitats de 10.000 euros mensuals el 2010, 8.750 euros al mes el 2011 i 3.000 euros mensuals el 2012.

A aquestes quantitats se sumen 50.000 euros que es van pagar el 2010 a Seara com a manutenció i dietes, un concepte que formalment es va eliminar en els contractes posteriors, encara que s'ha trobat una factura per 23.000 euros que RTVV va pagar el 2011 a una agència de viatges.

Oltra ha indicat que aquests contractes estan plens d'"irregularitats", com el fet que el de 2012, l'últim dels contractes que es van subscriure amb Hupa Comunicación, era la pròrroga d'un contracte que ja s'havia extingit, la qual cosa suposaria "un possible delicte de prevaricació".

Oltra ha afirmat tenir sospites fonamentades que aquesta pròrroga es va signar el mateix dia que una addenda a la mateixa en la qual el contracte de locució es convertia en un de col·laboració, ja que RTVV va deixar de tenir els drets de retransmissió de la Fórmula 1. Aquests fets poden ser, en la seva opinió, constitutius de delicte, per la qual cosa han decidit traslladar-los a la fiscalia, i també els noms de les persones que podrien haver-los comès, entre els quals a més de López Jaraba també hi hauria l'exdirectora de Canal 9 i exconsellera de Turisme, Lola Johnson, i el seu successor en el càrrec en l'ens públic, Luis Redondo.

Entre les suposades irregularitats també ha apuntat que en lloc de facilitar-los les factures corresponents a aquests expedients se'ls ha donat "un paper que havien fabricat tres dies abans", ja que en ell apareix la data de 7 de març de 2013, quan les despeses es van originar entre 2010 i 2012.

Oltra ha destacat que contractes com aquest són un exemple de com s'ha actuat a RTVV, on es pagava a una persona externa per fer un treball per un sou que equival a "quatre salaris i mig" el d'un empleat de Canal 9, que al seu parer podia haver realitzat aquesta mateixa feina.

stats