País Valencià 16/12/2016

La Generalitat Valenciana declara Bé d'Interès Cultural Immaterial les 'Normes de Castelló'

El govern de Ximo Puig protegeix la normativa creada el 1932 que va donar uniformitat a l'ortografia del valencià

Salva Almenar
2 min
Document signat per les persones i entitats promotores de les 'Normes de Castelló' l'any 1932.

ValènciaEl ple de la Generalitat Valenciana ha aprovat aquest divendres la declaració de les 'Normes de Castelló' com a bé d'interès cultural (BIC) immaterial. Aquesta normativa, creada el 1932 fruit del consens, va servir de base per a la unificació ortogràfica del valencià.

A proposta de la conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, l govern presidit per Ximo Puig ha decidit reconèixer i protegir les també anomenades 'Normes del 32', que van establir les bases de l'actual normativa regulada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i que reconeixen la unitat de la llengua catalana.

Segons l'expedient, les parts integrants del BIC són, com a element moble, el 'mecanoscrit' de vuit pàgines que es conserva a la Biblioteca Valenciana i que és l'esborrany de les normes definitives i d'alt valor simbòlic per contenir part de les signatures d'adhesió dels subscriptors de l'acord ortogràfic. I com a element immoble la 'Casa Martí i Matutano', que actualment acull el Museu Etnològic Municipal de Castelló, on se celebraven les reunions dels promotors de l'acord per ser en aquell moments la seu de la Societat Castellonenca de Cultura.

El decret pel qual s'estableix la declaració BIC de les 'Normes de Castelló' preveu una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda del ben per vetllar pel normal desenvolupament i pervivència d'aquesta manifestació cultural.

Un projecte aturat pel PP

La tramitació de la declaració BIC de les 'Normes de Castelló' conclou un any després de l'inici de la gestió per part de la Generalitat Valenciana. Va ser a finals de l'any 2015 quan el govern del PSPV i Compromís, a instàncies de la conselleria de Cultura que dirigeix Vicent Marzà, va treure del calaix l'expedient per declarar com a bé d'interès cultural les 'Normes del 32' que havia estat amagat pel govern del Partit Popular.

I és que la petició de la protecció va ser elevada l'any 2010 tant per l'Ajuntament de Castelló com per part de la Diputació –llavors governades pel PP– per acord de tots els grups polítics sense excepció. Amb tot, el PP no va tramitar en els cinc anys i mig que va governar des d'aquell moment l'expedient per declarar BIC immaterial les 'Normes de Castelló'.

stats