POLÍTICA

Guanyem denunciarà l’assessor del PP que va registrar la marca

Els segells de València i Barcelona estan a nom de Salom

El partit polític Guanyem va anunciar ahir que presentarà una denúncia per la via penal per la “usurpació dels seus signes distintius” després que l’assessor del PP de l’Ajuntament de València Luis Salom sol·licitara dimecres registrar les marques Guanyem Barcelona i Guanyem València en l’Oficina Espanyola de Patents i Marques.

Segons va explicar Guanyem en un comunicat, l’acció del militant del PP valencià constitueix un “registre fraudulent de la marca” que té com a objectiu “obstaculitzar l’exercici dels drets socials i polítics”, per la qual cosa fonts del partit van avançar que la denúncia o la querella que presenten els seus serveis jurídics està més que justificada perquè podria tractar-se d’un “delicte autònom contra els drets fonamentals”.

La reacció de Guanyem va arribar tan sols unes hores després que el diari Valencia Plaza avançara la sol·licitud cursada per l’assessor del PP per registrar les marques Guanyem València i Guanyem Barcelona i el logotip d’aquesta formació. Tot i que en el comunicat la plataforma que lidera Ada Colau va reconèixer que la marca Guanyem Barcelona no està registrada, sí que ho està com a associació i el seu logotip està protegit per drets de propietat intel·lectual, per la qual cosa entén que “l’intent d’apropiació per part de persones vinculades al PP incorre en frau de llei”.

La plataforma va contradir les paraules de Luis Salom, que assegurava que el registre de la marca al seu nom podria suposar algun problema per a Guanyem a l’hora de concórrer a les eleccions municipals del 2015, i va acusar l’assessor del PP de falta de sensibilitat democràtica, ja que vincula la tramitació del registre amb “un símptoma perfecte de com la política neoliberal consisteix en la privatització indeguda dels béns comuns”.

Salom repta Colau i Pablo Iglesias

Després de la polèmica suscitada, Luis Salom va emetre un comunicat en què assegurava que està disposat a renunciar a registrar les marques “de forma totalment gratuïta” si la portaveu de Guanyem Barcelona, Ada Colau, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, donen 10.000 euros per cadascuna de les marques als serveis socials de l’organització Sant Joan de Déu.

Salom va llançar aquest repte a Colau per ser la portaveu de Guanyem i a Iglesias per haver anunciat que Podemos s’integrarà a Barcelona en aquesta candidatura. Segons va explicar, el repte és una oportunitat d’“or” perquè tots dos “exerciren de debò la solidaritat que diuen que defensen”. En aquest sentit, Salom va criticar que Pablo Iglesias diguera “abans de les eleccions que renunciaria al seu sou de 8.000 euros de Brussel·les, que posteriorment diguera que en donaria una part a organitzacions socials i que, finalment, decidís donar-ne el 75% a un programa de televisió que ell mateix dirigeix”.

En l’escrit, l’assessor del Partit Popular en l’Ajuntament de València afirmava que l’objectiu perseguit amb el registre de les marques “no és lucratiu”, sinó que busca ser “un toc d’atenció als que creuen que tothom s’equivoca i que ells són els que estan més ben preparats per governar les institucions, però descuren un detall tan bàsic com el registre d’una marca”.

Més continguts de