País Valencià 05/06/2018

Aturen la retirada d'una creu franquista al País Valencià per una concentració contrària a la mesura

L'Ajuntament de la Vall d'Uixó defensa l'actuació per complir la llei i per l'aval dels experts

Europa Press / Ara
2 min
Inici de les actuacions per retirar la creu franquista de la localitat valenciana de la Vall d'Uixó

ValènciaL'Ajuntament de la Vall d'Uixó (Plana Baixa) ha iniciat aquest matí la retirada de la creu franquista ubicada a la localitat en compliment de la llei de memòria històrica aprovada pel Congrés de Diputats el 2007 i la llei valenciana de memòria democràtica i per a la convivència impulsada per les Corts Valencianes el 2017.

Aquesta actuació, segons han recalcat des de la corporació municipal, està avalada pels informes dels funcionaris municipals i pel Comitè d'Experts per a la Valoració de la Retirada de Vestigis Relatius a la Guerra Civil i de la Dictadura al País Valencià, que es va reunir amb els sis partits polítics amb representació municipal, associacions culturals i tècnics abans d'emetre el dictamen.

Una concentració atura la retirada del monument

La concentració de ciutadans contraris a la retirada de la creu ha obligat a aturar l'enderroc per salvaguardar la seguretat de les persones presents a la manifestació. Una decisió que ha celebrat el Partit Popular, que també ha anunciat que presentarà un recurs contenciós administratiu perquè no es retiri el símbol franquista.

En la mateixa línia s'ha manifestat Ciutadans, que també ha expressat a les xarxes socials la seva oposició a la mesura.

Querella contra l'alcaldessa per "prevaricació i incitació a l'odi"

Per la seva banda, l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians també ha anunciat que presentarà aquest dimarts una querella contra l'alcaldessa de la Vall d'Uixó per "prevaricació i incitació a l'odi" per l'enderrocament de la creu. Segons ha explicat aquest col·lectiu en un comunicat, la decisió arriba després que l'Ajuntament "hagi desmantellat aquest matí el monument sense esperar que es resolgui el recurs que hi ha presentat davant el jutjat contenciós administratiu número 2 de Castelló".

Polonia Castellanos, presidenta d'Advocats Cristians, ha assegurat que "no és la primera vegada que aquesta alcaldessa ataca els cristians. Fa menys d'un any va eliminar carrers amb noms com la Sagrada Família o Joan Pau II". Castellanos també ha criticat l'actuació del jutjat contenciós administratiu número 2 de Castelló i ha apuntat que l'entitat estudia demanar responsabilitats al jutge per possible "negligència" després que "aquest rebutgés fa tot just vint dies les mesures cautelars sol·licitades per frenar l'enderroc".

A més d'aquesta entitat, i l'oposició del PP i Cs, una plataforma ciutadana, amb l'ajuda d'Advocats Cristians, va presentar la setmana passada a l'Ajuntament de la Vall d'Uixó més de 13.000 signatures per demanar el manteniment de la creu.

Retirada de la distinció de fill adoptiu a Francisco Franco

En aquesta legislatura, i en compliment de la legislació, l'Ajuntament de la Vall d'Uixó ha retirat la medalla d'or i la distinció de fill adoptiu de la ciutat al dictador, el nom dels carrers amb denominacions franquistes i l'escut anticonstitucional de la façana de l'edifici de Correus de titularitat municipal. Altres entitats com el bisbat també han retirat l'escut anticonstitucional de la façana de la capella de la Mare de Déu dels Desemparats, i la conselleria d'Educació, el de l'institut Botànic Cavanilles.

A més, aviat s'instal·larà un monument a la música que substituirà la creu franquista, en reconeixement a una disciplina artística "arrelada" a la ciutat i un "element d'unió" entre els veïns "que fins ara no tenien un reconeixement públic", ha explicat el consistori.

stats