Publicitat
Publicitat

L'expresident de Bancaixa José Luis Olivas defensa la legalitat d'haver cobrat per assessorar un empresari amic seu

L'expresident de la Generalitat Valenciana i ex número dos de Bankia nega no haver pagat els impostos de la comissió de 580.000 euros que va cobrar

L'exvicepresident de Bankia i expresident de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas, ha defensat avui la legalitat dels 580.000 euros que va cobrar, sent president de Bancaixa, en una suposada mediació empresarial feta el 2008, i ha dit que en podria haver realitzat "centenars" més.

Olivas i l'empresari Vicente Cotino han negat haver-se concertat per defraudar a Hisenda i han defensat la veracitat d'aquesta possible mediació empresarial en declarar com a investigats, juntament amb la dona del primer, Mercedes Álvarez, per presumptes delictes contra la hisenda pública i falsedat documental en la vista que ha començat avui en el jutjat penal número 6 de València.

A la seva declaració, tant Vicente Cotino –nebot de l'exdirector general de la Policia i exconseller del PP Juan Cotino– com Olivas han defensat que el llavors president de Bancaixa va intervenir el 2008 en la venda a Endesa, per 39,3 milions d'euros, del 25% que Sedesa tenia de la societat Proyectos Eólicos Valencianos (PEVSA).

Aquesta operació es va fer de forma conjunta amb un altre 2% del capital que Bancaixa posseïa a PEVSA, de manera que finalment es va vendre el 45% de l'entitat a Endesa.

Es dóna la circumstància que Endesa era la propietària del 55% restant i que, segons han relatat tots dos processats, no tenia interès inicial a posseir el total del capital, encara que finalment el va adquirir exercint un dret de preferència quan Sedesa (Cotino) i Bancaixa n'havien acordat la venda a Iberdrola gràcies a la mediació d'Olivas, llavors president de Bancaixa i conseller d'Iberdrola.

Olives ha reconegut haver cobrat, per aquestes gestions de mediació, 580.000 euros de Vicente Cotino.

La seva intervenció, segons ha defensat Olivas, va suposar un estalvi de més de mig milió d'euros per a Bancaixa i va generar unes plusvàlues de 39,3 milions d'euros per a Sedesa, motiu pel qual va cobrar els 580.000 euros que havia acordat per endavant amb Cotino.

Segons Olivas, aquests honoraris "van ser declarats a Hisenda en el seu moment", pels quals va fer efectius els corresponents impostos.

Conxorxa per defraudar

Per al fiscal, Cotino i Olivas van actuar d'acord "amb ànim de defraudar a la hisenda pública" i per això van decidir consignar en l'impost de societats del 2008 del grup Sedesa com a despesa deduïble una transferència de 580.000 euros que va fer Sedesa Inversiones a Imarol, propietat d'Olivas i la seva dona, en virtut d'un assessorament fictici.

Per això, els acusats "van crear un document que aparentava ser una factura" signada per Olivas, l'única que va emetre Imarol l'any 2008.

En la seva defensa, Cotino ha al·legat que la seva empresa va pagar "més o menys 10 milions d'euros a Hisenda després d'aquesta operació, i que no té sentit haver-se concertat amb Olivas per desgravar-se 150.000 euros" per aquesta suposada assessoria que les acusacions qüestionen.

Olivas, per la seva banda, ha insistit que no tenia cap vincle laboral amb Iberdrola, i tampoc tenia funcions executives a Bancaixa (d'on cobrava, ha dit, "només" 16.000 euros a l'any). Per això no solament no va incórrer en cap incompatibilitat, sinó que "va fer un favor a Bancaixa" amb la seva intermediació directa amb el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, en la qual va aconseguir suposadament que Iberdrola realitzés una oferta vinculant pel 45% de PEVSA, que posteriorment va assumir Endesa.

"Podria haver cobrat alguna cosa a Bancaixa", ha indicat Olivas, qui "per ètica" no va fer més labors d'assessorament similars per no ficar-se "en més embolics", encara que podria haver-ne fet centenars, segons ha defensat.

L'expresident de Bancaixa i exvicepresident de Bankia José Luis Olivas i l'empresari Vicente Cotino estan sent jutjats des d'avui al jutjat penal número 6 de València per presumptes delictes contra la hisenda pública i falsedat documental.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia valencià, en aquesta vista s'enjudiciaran uns fets comesos el 2008, quan una empresa del també expresident de la Generalitat Valenciana José Luis Olivas en va assessorar una de mercantil de l'empresari Vicente Cotino, nebot de Juan Cotino, expresident de les Corts i exdirector general de la Policia.

El ministeri públic demana per als dos acusats dos anys de presó i una multa de 200.000 euros per un delicte fiscal i un any de presó i una multa de 2.700 euros per falsedat documental.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT