Mor als 72 anys l'historiador valencià i membre de l'IEC Manuel Ardit

L'Institut d'Estudis Catalans assenyala que Ardit va ser el primer a oferir una síntesi històrica de la crisi de l'Antic Règim i la Revolució Liberal al País Valencià

L'historiador valencià Manuel Ardit i Lucas va morir aquest diumenge a l'edat de 72 anys a València, segons ha fet públic l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) a través d'un comunicat. Membre de la secció històrico-arqueològica de l'IEC, Manuel Ardit és considerat "una de les figures de la història del País Valencià", en paraules de l'historiador Albert Balcells, qui remarca al comunicat que "va estar fent recerca fins a l'últim dia".

Ardit va ser el primer a oferir una fer una síntesi històrica de la crisi de l'Antic Règim i la Revolució Liberal al País Valencià, en l'obra 'Revolución liberal y revuelta campesina, 1793 - 1840 (1977)'. Un dels seus principals mèrits va ser "revisar i matisar les seves tesis a partir de la pròpia recerca i la d'alguns dels seus col·legues" al seu llibre 'Els homes i la terra del País Valencià, segles XVI-XVIII' (1993), segons ha destacat el professor Balcells.

Nascut a València el 2 de desembre de 1941, Manuel Ardit i Lucas era doctor en geografia i història, havia estat professor d'institut i era professor titular emèrit d'història moderna a la Universitat de València.

El seu camp d'especialitat era la història de la població i història agrària, principalment en els segles XVIII i XIX, però abastant àmbits cronològics més amplis. En aquest sentit, la monografia dedicada al Marquesat de Llombai, entre els segles XIII i XIX, és una mostra. L'expulsió dels moriscos l'any 1609 i l'erasmisme i la Inquisició al País Valencià varen ser altres camps d'estudi de Manuel Ardit.

"Es va moure amb la mateixa perícia en la monografia d'arxiu que en les grans obres de síntesi", segons ha explicat Antoni Balcells. En aquest sentit, l'IEC remarca que Ardit va contribuir a la 'Història dels Països Catalans' (1980) i és autor d'obres com 'Agricultura y crecimiento económico en la Europa occidental moderna' (1992) i 'Siglo de las Luces. Economía' (2007).

Manuel Ardit i Lucas era membre de la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació, director de la revista 'Afers' des del 1987 i membre del consell directiu de la revista 'Catalan Historical Review', de l'IEC.

Més continguts de