Neix el partit Som Valencians, una formació regionalista que defensa el secessionisme lingüístic

El partit assegura que cap formació política defensa realment els interessos dels valencians i reclama un concert econòmic per al País Valencià

El nou partit regionalista Som Valencians s'ha presentat aquest dijous en societat amb la idea d'iniciar la seva implantació electoral en municipis importants del País Valencià sota la premissa que les forces polítiques que hi ha actualment no defensen els valencians. Així mateix, parteixen de la importància de "parlar bé" d'aquesta terra i dels seus ciutadans perquè els valencians "no som corruptes, lladres, o 'poligoners'", sinó "gent treballadora".

La formació política, que ha "vingut per quedar-se", es va inscriure en el registre de partits al mes de desembre, dies després que el president de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), Vicente Boluda, digués que trobava a faltar un partit regionalista. En aquest sentit, el secretari general de Som Valencians, Jaume Hurtado, ha dit durant la presentació del partit que la patronal valenciana "va dir allò que molta gent pensa ara i des dels Reis Catòlics: que necessitem una força valenciana".

Segons ha explicat Jaume Hurtado, Som Valencians ja té una estructura orgànica per funcionar com a partit i prop de 200 persones integren el partit en diferents municipis, com Elx, Xàtiva, Alzira i València, i municipis de la seva àrea metropolitana. L'objectiu és arribar a presentar a les eleccions del mes de maig 50 candidatures, encara que centraran els esforços en la capital valenciana i en la comarca de l'Horta.

A Som Valencians hi ha integrants que provenen de la quasi desapareguda Unió Valenciana, com el membre del Consell Nacional Rafa Medina, que ha explicat que quan es va desfer la formació regionalista es van dividir les seves forces i van aparèixer dos partits d'ideologies diferents. "Nosaltres som plurals i estem oberts a pactar perquè puguem tornar a anar tots junts", però "no podem estar esperant a fer aquesta unió per començar a caminar", ha precisat.

Un regne mil·lenari amb una llengua diferent del català

Pel que fa al seu programa, Hurtado ha posat l'accent en l'apartat econòmic i identitari, i la necessitat de reconèixer la "nacionalitat històrica de la Comunitat", perquè "som un regne mil·lenari", ha dit. Per això, "ens reivindiquem com un poble diferent dins d'Espanya, i això implica també una reivindicació econòmica amb un concert com el de Navarra", ha afegit.

"Som la quarta autonomia més pobra d'Espanya i no hauria de ser així", i actualment "ningú defensa el que defensem, excepte alguns empresaris", ha dit el secretari general de la formació en relació amb les declaracions del president d'AVE Vicente Boluda.

Pel que fa a la qüestió lingüística, Jaume Hurtado ja ha assenyalat que Som Valencians defensa que el valencià és una llengua romanç que ve del llatí i "diferent del català".

Més continguts de