País Valencià 18/11/2016

Ni escots excessius, ni faldes curtes, ni transparències: així ha de ser la vestimenta de carrer de les falleres de València

El reglament de la Junta Central Fallera permet als acompanyants de les falleres "obligar-les a canviar-se" si no porten roba adequada

Salva Almenar
3 min
La fallera major de València 2017, Raquel Alario (centre), junt a la seva cort d'honor el dia de la seva elecció com a representant de la festa.

ValènciaLa desclassificació del document 'Normes de protocol i actuació per a les falleres majors de València i les seves corts d'honor' ha revolucionat aquest divendres la ciutat. Les indicacions que es donen a les representants de les Falles de com han de comportar-se en els actes públics i privats, el rol de les seves famílies, l'ús de xarxes socials, les seves obligacions en els viatges oficials i, sobretot, com han de vestir-se quan no van amb el vestit de fallera, han indignat molta gent, que considera que tracten les falleres de manera masclista i regula la seva vida privada.

I és que el document, aprovat i actualitzat la passada setmana per la Junta Central Fallera, estableix entre les seves "directrius" que les falleres majors i les seves corts d'honor hauran "d'evitar les transparències i els escots excessius" quan acudeixin a actes a títol particular durant la vigència del seu càrrec. També han de seguir unes recomanacions per ales seves faldilles, que sempre hauran de tenir una longitud "com a mínim per sobre del genoll".

La polèmica ve pel fet que aquest protocol no sols regula, com podria ser comprensible, la indumentària de la festa sinó que també indica com han d'anar vestides. Durant el seu any de mandat, les falleres no poden portar grans bosses i complements "extravagants", no poden usar sabates de taló i no posar-se pantalons vaquers sense tenir autorització prèvia, així com que els colors de la seva roba han de ser "sobris".

"En tots els actes on s'hagi de desfilar i/o pujar a un escenari, no serà convenient utilitzar peces excessivament curtes o cridaneres. Com a màxima representació de la festa fallera, les Corts d'Honor han de donar la imatge que del seu càrrec s'espera", assenyala el document.

Autorització per fer-les canviar de roba

Però potser el punt del decàleg de recomanacions per a l'actuació de les falleres que més polèmica ha aixecat és la relació de desigualtat que de manera explícita estableix entre homes i dones. Així, a més de no establir cap recomanació per als homes, les normes de Junta Central Fallera atorguen la potestat als acompanyants designats per l'organisme faller de dir com van correctament vestides les falleres majors o les seves corts.

S'especifica que en un acte al qual acudeixen de manera particular "si la indumentària que porten es considera indecorosa o no apropiada a l'acte, l'acompanyant que les reculli tindrà la facultat d'obligar-les a canviar-se i, en cas de negativa i prèvia consulta amb la Vicepresidència corresponent, deixar-les als seus domicilis".

Un normativa "incompatible" amb la llei

El regidor de Falles de l'Ajuntament de València i màxim responsable de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha justificat la desclassificació i la publicació d'aquest polèmic document –"que portava anys als calaixos"– argumentant que la intenció ha estat la d'"obrir el debat" per tal de tractar de canviar aquestes normes que han quedat "desfasades".

Fuset, que és regidor de Compromís, ha assenyalat que aquestes normes porten vigents més de 20 anys i que l'únic que han fet és publicar-les per generar debat ja que la seva revisió "no pot decidir-la ell de manera unilateral" sinó que ha de comptar amb la participació del món faller.

Molt més contundent s'ha mostrat la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, que ha afirmat que algunes frases del document "posen els pels de punta". Oltra, que és fallera, ha advertit que aquestes normes estableixen marcs de dominació i supremacia de l'acompanyant sobre la dona que, segons ha destacat, "no semblen molt compatibles amb l'ordenament jurídic".

"La llibertat que ens protegeix és la de poder anar vestides com ens doni la gana sense que això tingui més conseqüències que les de poder refredar-se", ha assenyalat amb certa ironia la consellera, qui ha indicat que el llarg de la faldilla "no depèn de ningú més que d'aquella o aquell que es posa la faldilla".

Oltra ha dit que estudiaran el document i que des de l'Institut Valencià de la Dona i per la Igualtat es faran les recomanacions que s'hagin de fer perquè aquest s'adeqüi al que han de ser "unes polítiques públiques de promoció de la igualtat entre homes i dones".

No obstant això, ha dit que la norma és "incompatible amb els temps que corren i amb una democràcia que el que ha de garantir és la relació igualitària entre homes i dones", i ha afirmat que establir normes de vestimenta per a les dones i no per als homes "no sembla que sigui d'aquest segle".

"Ningú pot dir-li a un altre 'vés i canvia't'", ha manifestat la vicepresidenta, qui ha assenyalat que això "no solament és incompatible amb el que està bé i no està bé i amb els valors, sinó que és incompatible amb la llei".

stats