País Valencià 19/02/2013

L'oposició demana esclarir la relació de Rita Barberá amb els contractes d'Iñaki Urdangarin a València

Els socialistes estudien denunciar l'alcaldessa per "mentir en el ple de l'Ajuntament" sobre la seva relació amb l'entitat que va presidir Iñaki Urdangarin

Acn
2 min
Imatge d'arxiu de la inauguració de la cimera 'Valencia Summit'. / SOLER / ACN

ValènciaEls partits polítics de l'oposició amb representació a l'Ajuntament de València han exigit aquest dimarts esclarir la implicació de l'alcaldessa, Rita Barberá, en la signatura dels contractes que la fundació Turismo Valencia Convention Bureau (FVTCB) va signar amb l'Instituto Nóos per celebrar les tres edicions de la cimera Valencia Summit.

El grup socialista ha informat que estudia iniciar un procediment judicial contra Barberá després que l'alcaldessa hagi negat la seva intervenció en les negociacions amb Nóos, mentre que Compromís ha reclamat una auditoria forense de la fundació FVTCB. Aquestes reaccions arriben després que es vagin coneixent detalls de les negociacions, extretes de la declaració judicial del soci d'Iñaki Urdangarín, Diego Torres, així com dels correus creuats entre la fundació i Nóos.

El portaveu socialista, Joan Calabuig, ha denunciat que l'equip de govern de Barberá "ha mentit reiteradament dient que no sabien res" sobre l'organització d'aquest esdeveniment, "al·ludint que la Fundación Turismo Valencia Convention Bureau és privada, autònoma i que no té res a veure amb l'Ajuntament". Calabuig ha dit que aquest argument és "absolutament fals" i ha afegit que era el consistori "qui prenia les decisions".

Per la seva banda, el portaveu municipal de Compromís, Joan Ribó, ha recomanat a Barberá que reconegui el seu fracàs i canviï la seva estratègia de defensa en el cas Nóos, "ja que segons passen els dies, i amb els correus publicats, és més evident que sense el seu concurs, com en tot el que passa a València, no hauria estat possible el Valencia Summit ni els múltiples negocis que Urdangarin va intentar colar a costa dels impostos dels valencians".

Ribó ha denunciat que la Fundación Turismo Valencia és una regidoria externalitzada i opaca al servei dels interessos de Barberá i el vicealcalde Alfonso Grau. En aquest sentit, Compromís ha sol·licitat una auditoria forense d'aquesta fundació des dels seus inicis.

També el grup d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), a través del seu portaveu, Amadeu Sanchis, ha insistit aquest dimarts en la petició de dissolució de la fundació FVTCB. El regidor ha afirmat que no es poden crear ni mantenir fundacions "perquè les classes privilegiades d'aquest país es diverteixin a costa dels diners dels ciutadans".

En aquest mateix sentit, el regidor ha indicat que el vicealcalde Grau "s'equivoca quan afirma que aquesta proposta es fa amb l'objectiu de desgastar la figura del govern municipal i, en concret, de l'alcaldessa", i que "si algú s'està desgastant a passos engegantits és la mateixa alcaldessa per la seva estratègia de silenci".

stats