Anàlisi

Finançament, inversions i normalització lingüística, els eixos del nou curs polític valencià

Els presidents Ximo Puig i Mariano Rajoy mantindran dijous una trobada a la Moncloa

El nou curs polític al País Valencià ha començat aquest setembre centrat en la reivindicació d'una millora del model de finançament, d'un augment de les inversions de l'Estat fins a, com a mínim, ajustar-se al pes poblacional del territori i l'aplicació de les normatives dirigides a fomentar la normalització del valencià, especialment el model educatiu plurilingüe, a hores d'ara, a l'espera de les resolucions de la justícia. És a dir, s'ha iniciat en el mateix punt que va acabar l'anterior, i potser, fins i tot, en el que va començar la legislatura ara fa dos anys.

El finançament i les inversions seran l'eix de la trobada que aquest dijous mantindran els presidents Ximo Puig i Mariano Rajoy a la Moncloa, una cita per a la qual el cap de l'executiu espanyol ha rebaixat les expectatives després de remarcar que qualsevol millora del model de finançament passa per un acord del PP amb el PSOE i, en cap cas, per una negociació bilateral. Per reivindicar aquest increment dels recursos, entorn del 9 d'octubre es convocarà a València una manifestació que, aquesta vegada, sí que comptarà amb la participació del govern valencià, ja que a la de juny, i a excepció d'alguna assistència a títol personal com la del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, l'executiu no hi va acudir.

Les inversions per al corredor mediterrani sí que semblen disposar d'una millor expectativa i avui mateix se licitaran els estudis previs a la construcció del túnel que ha de permetre que els trens passin per sota de la ciutat de València. Per reclamar la concreció pressupostària dels avanços promesos pel govern espanyol i la construcció de la doble plataforma per a passatgers i mercaderies, a l'octubre també hi ha prevista una jornada reivindicativa de l'empresariat valencià, en aquesta ocasió, a Madrid.

Pel que fa a l'ensenyament plurilingüe i la norma que regula l'ús preferent del valencià a l'administració, el Consell està a l'espera de les resolucions del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, una situació que va obligar l'executiu de Puig i Oltra a aprovar divendres passat un decret llei per aplicar el model plurilingüe en el primer any d'infantil, l'únic que estava previst en el curs 2017/18. L'elecció del procediment del decret llei, que només pot recórrer el govern central o 50 diputats o senadors, permetrà evitar els recursos dels sindicats i entitats educatives com va passar amb la norma inicial.

Així doncs, el curs polític comença com va finalitzar l'anterior, pendent de la col·laboració entre el govern espanyol i el valencià en l'àmbit econòmic i de les resolucions de la justícia en el tema lingüístic.

Més continguts de